OraNoua.ro
Publicat în 24 iunie 2015, 15:27 / 212 elite & idei

Andreea Roșca: Ce a spus Isărescu despre creșterea economică, unde să trimitem copii la școală

Andreea Roșca: Ce a spus Isărescu despre creșterea economică, unde să trimitem copii la școală

de Andreea Roșca

Ce a spus Isărescu despre creșterea economică, unde să trimitem copii la școală, care e țara unde găsești cel mai greu angajați și ce cuvinte să nu folosiți pentru a vă descrie

CREȘTEM, DAR NU DESTUL. Săptămâna trecută, Guvernatorul Mugur Isărescu, citat de ZF, a vorbit despre o creștere economică de 4% pentru România anului 2015. ZF observă că Isărescu este primul oficial care vorbește de o astfel de creștere economică.

Bugetul de stat pentru anul 2015 este bazat pe o creștere de 2,5%, dar în primul trimestru România a fost surpriza Europei, cu o creștere record de 4,3%. Guvernatorul BNR a lămurit și întrebarea legată de scăderea în continuare a dobânzii de referință, după mișcarea surpriză de scădere – la un nivel record – din luna mai. Dobânda rămâne unde este, la 1,75%. “Nu vrem să atragem capital speculativ și să fim inundați de bani. Asta ar fi o problemă”, a spus Isărescu, citat de Bloomberg.

Din nefericire, noi, oamenii din România, n-am reușit să recuperăm prea mult din distanța față de amicii noștri UE. După toate măsuratorile (putere de cumpărare, consum individual efectiv), suntem cam pe la jumătate din media europeană. De remarcat că, în 2007-2008, cu o creștere de 8%, am “ars” rapid 10 puncte din diferență. Un inventar de cauze și posibile soluții în ZF.

GREU DE ANGAJAT. ManpowerGroup, unul dintre cei mai mari consultanți globali în resurse umane, a intervievat 41.000 de specialiști în recrutare din 42 de țări și a concluzionat că mai mult de o treime au probleme în a-și ocupa posturile libere. În raportul “2015 Talent Shortage Survey”, Procentul a crescut cu două puncte față de anul trecut.

Care este țara europeană unde e cel mai greu să angajezi oameni? România, cu o creștere de 20% față de 2014. Topul celor mai greu de găsit specialiști poate părea suprinzător: meseriași de tot felul, ingineri și…. șoferi. De altfel, criza de șoferi e destul de clară și la nivel global – ei sunt pe locul patru în clasamentul angajaților greu de găsit.

Să găsești oamenii potriviți rezolvă doar jumătate din problemă. Productivitatea în România e de 5,6 euro pe oră, de șase ori mai mică decât în UE, scrie Adevărul Financiar. Deși numărul românilor care lucrează peste 51 de ore pe săpămână e de două ori mai mare decât media europeană.

INOVAȚIE ȘI FILOZOFIE. Scriitorul și filozoful Alain de Botton a deschis o rută mai puțin obișnuită pentru a ajunge la ideile inovative. Orice business ar putea reflecta la valoarea unei abordări mai filozofice, crede De Botton. Inovația are nevoie de mai multă introspecție, de a accesa propriile noaste nevoi nesatisfăcute, nu de mai multe focus-grupuri: “Statistica nu îți poate spune ce vor vrea oamenii în viitor”. Mai departe, inovația nu e străină de explorare unor alte tărâmuri filozofice,precum cel al empatiei, al sensului sau al nevoii psihologice. De Botton împletește iscusit în discursul său concepte din filozofie cu exemple foarte practice și concrete ale unor inovații din business. Te pune pe gânduri.

MOTIVE SERIOASE PENTRU A FI ANTREPRENOR. Dacă vă trece prin cap să porniți pe cont propriu pentru că puteți fi propriul șef, pentru că vă faceți propriul program, pentru că ați găsit o cauză bună sau altele asemenea, gândiți-vă din nou. Motoarele care au alimentat ascensiunea antreprenorilor de succes au întotdeauna legătură cu valoarea creată pentru client, scrie entrepreneur.com. Lista de motive – necesare, dar care, până la urmă nu oferă nicio garanție – începe cu “ai o soluție mai bună la o problemă importantă” și se termină cu “ești un specialist dovedit la ceva ce se cere”. Și, da, “ești obsedat” sau “ești disperat” se află printre motivele serioase pentru a deveni antreprenor.

EDUCAȚIE DE TOȚI BANII. Surprinzător, Harvard sau Yale nu sunt deloc printre școlile ai căror absolvenți obțin cele mai bine plătite slujbe. Un proiect al Brookings – Metropolitan Policy Program – ordonează colegiile în funcție de rezultatele economice pentru absolvenți, iar școlile ce formează așa-zisa Ivy League nu figurează măcar între primele 10, așa cum observă Fast Company. Cercetarea Brookings ia în calcul indicatori precum câștigul salarial, tipul de carieră în care se află aboslvenții și rata de rambursare a creditelor pentru studii.

Pe primele locuri se află școli precum California Institute of Technology – deloc surprinzător, un factor comun pentru toate școlile bine clasate este studiul STEM (științe, tehnologie, matematică, inginerie) – sau colegii “rebele” de arte liberale, precum Colgate University sau Carleton College. MIT apare abia pe locul 5, cu un venit de 128.800 dolari pe an pentru absolvenți și la mică distanță de un colegiu necunoscut, ai cărui absolvenți căștigă, în medie, 114.000 dolari anual.

CUM CREȘTI COPII BUNI. Universitatea Harvard, prin proiectul Making Caring Common, a pus cap la cap diferite studii și materiale de cercetare despre ce înseamnă să crești copii care să își atingă scopurile și să-și găsească fericirea – așa cum orice părinte vrea, până la urmă – fără să sacrifice bunătatea și empatia. upworthy.com a sintetizat șase idei foarte practice și, deloc surprinzător, de bun simț, cum ar fi “petreceți timp cu copiii”. Lista completă de idei, sfaturi de aplicare și motive pentru care să le urmați se află aici.

GRECIA, CEASUL 12. Luni după-amiază (22 iunie) șefii guvernelor din zona euro se întâlnesc de urgență pentru ceea ce toți analiștii numesc “o discuție decisivă” pentru Grecia. Săptămâna trecută, reuniunea miniștrilor de finanțe ai zonei euro a eșuat în a găsi o rezilvare.

Guvernul de la Atena refuză să accepte măsurile de austeritate cerute de UE pentru a continua asistența financiară. În absența unui acord în legătură cu susținerea viitoare a Greciei, e neclar cum va reuși Atena să ramburseze pe 30 iunie 1,6 miliarde de euro către FMI. Tranșa de 7,2 miliarde euro din pachetul de asistență agreat cu FMI, Banca Centrală Europeană și UE, a fost amânată pentru că guvernul de extremă stânga al premierului Alexis Tsipras nu luat măsurile promise de creștere a TVA și reducere a pensiilor.

Atât pentru Grecia, cât și pentru Uniunea Europeană, Germania sau Franța, miza nu este neapărat una strict financiară. Sacrificiul bugetar cerut Greciei este de 1% din PIB și privește mai ales pensionările anticipate și creșterea TVA la energie sau medicamente.

Problema este că premierul elen a fost ales exact pentru a nu lua aceste măsuri, așa cum observă Newsweek, și, de cealaltă parte a mesei, țările mari ale UE au cu Grecia o problemă de încredere, așa cum scrie Bloomberg.

În lipsa unei soluții, consecințele privesc Europa întreagă. Băncile grecești au avut săptămâna trecută de-a face cu retrageri de bani de peste 4 miliarde euro și incapacitatea de a onora în continuare cererile poate duce la restricții de capital. Un default al Greciei (neonorarea obligațiilor) ar scumpi împrumuturile pentru alte țări europene cu grade mari de îndatorare, precum Spania sau Italia. De aceea, șeful Național Bank of Greece, citat de BBC, spune că un eșec al discuțiilor e o idee “nebunească”.

Un calcul despre cine pierde și cât e complicat, așa cum arată The Guardian, care scrie că, dincolo de arajamentul cu FMI, principalii creditori ai Greciei sunt Franța și Germania. Băncile britanice au și ele tot interesul ca povestea să se termine cu happy end, de vreme ce au o expunere de aproximativ 10 miliarde de lire la economia Greciei.

Dacă mai aveți 3 minute

X% TVA. Comisia de Buget din Camera Deputaților a introdus în proiectul noului Cod Fiscal reducerea TVA la 5% pentru cărți, ziare, reviste, acces la muzee, cinematografe, evenimente sportive și grădini zoologice, scrie Ziarul Financiar. Votul important este cel care urmează, legat de cota standard de TVA.
Startup FFW. În Europa sunt aproape 900 de acceleratoare pentru idei de business. Alex Mihăileanu face pentru Startup Café o listă cu cele mai interesante în domeniul tehnologiei. Pentru amatorii de cercetare în adâncime, F6S.com e un punct bun de plecare: listează peste 5.000 de acceleratoare.
Bani. Gratis. Programul START 2015 – administrat de Autoritatea pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii – oferă finanțări nerabursabile de până la 120.000 de lei pentru antrepenori. Atenție amatorilor! Aplicația online pentru va fi deschisă e luni, 22 iunie, până pe 7 iulie, la ora 20.00.
Țări bune de trăit în ele. Dacă vă gândiți să plecați pe alte meridiane pentru un timp mai îndelungat, e bine să vă faceți lecțiile. Aici găsiți fel de fel de hărți despre fericire, ce contează în diferite țări și costul vieții. Dacă vă uitați cu atenție, România e chiar foarte ok.
Unde să scapi. Dacă v-ați cam săturat și vreți o schimbare profesională, sau doar pentru a încerca altceva pentru un timp, cei trei fondatori ai Escape the City au pus la punct o rețea globală de angajatori non-corporate: organizații non-profit, business social, mișcări diverse și stratup-uri exotice.
Nu spuneți asta. Inc.com alcătuiește o listă bună de cuvinte pe care să nu le folosiți niciodată ca sa vă descrieți. Nici în CV, nici în social media, nici în evenimente. Deloc. Fără “motivat”, “creativ” și “responsabil”.
Maraton de idei. Pe 23 iunie, Turn8, un program de accelerare de idei din Dubai, organizează la Connect Hub, în București, o zi întreagă de pich de idei de business. Detalii pe pagina evenimentului.

Andreea Roșca este, împreună cu Mona Dîrțu, co-autor al cărții “Cei care schimbă jocul”, prima carte despre modul de gândire și acțiune al primei generații de antreprenori români de după 1990. Andreea și Mona sunt, de asemenea, autori ai programului de gândire antreprenorială Effectuation Way. Programul este dezvoltat cu colaborarea profesorului american Stuart Read, unul dintre autorii metodei de gândire antrepenorială, și este singurul de acest fel din România. Andreea a lucrat aproape 20 de ani în jurnalism, iar în 2011 a fondat un boutique de consultanță ai cărui clienți sunt mai ales antreprenori. Se află printre inițiatorii și fondatorii Fundației Romanian Business Leaders. Este licențiată în economie și a absolvit cursurile de MBA ale Open University, Marea Britanie.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: Secretarul de stat desemnat al SUA, Antony Blinken, e audiat

PoliticLudovic Orban: Campania de vaccinare este fundamentală pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti şi a economiei

EconomieIonuţ Simion: Eu am învăţat un singur lucru din meseria de consultant fiscal: lucrurile cele mai simple ascund în spatele lor cele mai complexe realităţi ale vieţii

ExternMarco Badea: Secretarul de stat desemnat al SUA, Antony Blinken, e audiat

SocialGratian Mihailescu: Incepem campania pe UrbanizeHub Romania, #ManifestPentruOrasFrumos

EvenimenteRăzvan Orășanu: Politici publice în educație

CulturaIonuţ Vulpescu: De la Ziua Culturii şi Noaptea Muzeelor, la Noaptea Culturii şi Ziua Muzeelor

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe