OraNoua.ro
Publicat în 2 ianuarie 2013, 17:00 / 271 elite & idei

Andreea Roșca: Ce promiți acestui an?

Andreea Roșca: Ce promiți acestui an?

In ultima zi din anul care trece, sau in primele zile ale anului care incepe, te asezi si scrii ce vei face, ce iti propui, ce vrei sa realizezi, cum vrei sa fii.
Fie ca e vorba despre a te duce la sala, despre a realiza proiectul pe care l-ai amanat anul trecut, despre a petrece mai mult timp cu cei dragi, e bine sa iti propui lucruri. In primul rand pentru ca a-ti propune ceva e primul pas pentru a realiza acel ceva. E deja un angajament. Nu poti implini nimic daca nu iti propui nimic.
Dar am descoperit ca, din ceea ce mi-am propus in ultimii ani, jumatate au ramas la stadiul de dorinte. Si, inainte de a-mi propune noi lucuri, m-am intrebat: ce ne impiedica sa transformam in realitate lucrurile pe care le scriem pe lista anuala de dorinte pentru urmatorul an?

PRIETENI SAU INAMICI AI SCHIMBARII?

Orice astfel de lista presupune o schimbare: in viata profesionala, in rutina zilnica, in relatiile cu noi insine si cu familia. Schimbarea este un lucru complicat, pentru ca, prin natura lor, majoritate aoamenilor sunt reticenti sau chiar rezistenti la schimbare. Oricine a incercat vreodata sa schimbe traseul catre casa sau locul canilor de a in dulap stie despre ce vorbesc. Creierul nostru formeaza legaturi, care se solidifica pe masura ce le exersam si devin automatisme. Acest lucru ne ajuta sa economisim timp si energie pentru a trece prin anumite activitati, dar tot ele determina rezistenta la schimbare.

De ce ar fi altfel pentru orice lista de proiecte pentru noul an? Nu este. Primul lucru ce trebuie gestionat e rezistenta noastra la schimbare.

DE CE O LISTA DE DORINTE?

Al doilea lucru e legat de motivul pentru care ne propunem un lucru sau altul: sa slabesti cinci kilograme e un lucru pe care ti-ar PLACEA sa il relaizezi, sau un lucru pe care esti DETERMINAT sa il faci?
Ce e in neregula cu starea de fapt, asa cum este ea acum? Si, daca nu e nimic in neregula, de ce vrei sa faci ceea ce iti propui? De ce excursia in Patagonia, de ce un nou job? Cum va fi viata ta mai buna daca ai sa dedici cele 2 ore pe saptamana muncii voluntare, asa cum ti-ai propus?
Acest exercitiu ajuta la clarificarea beneficiilor si a motivatiilor. E posibil ca el sa elimine jumatate din ceea ce ne propunem. Dar e in regula. E acea jumatate pe care n-am fi realizat-o oricum.

ACUM, CE E DE FACUT, EXACT?

Al treilea lucru important e legat de ACTIUNILE care vor face ca planul sa capete contur in realitate. Doar puse pe hartie si povestite cu ceilalti, dorintele raman atat – dorinte. Nu e vorba despre liste complicate de to do. Dimpotriva. E vorba de lucuri simple – daca se poate distractive – care fac dorinta sa devina realitate. Un telefon la o agentie de voiaj, cateva intalniri pentru a descoperi un nou job, un plan comun de antrenament cu un prieten. E important sa incepi de undeva. Daca dorinta nu a fost o intentie serioasa, cu cat inceputul e mai timpuriu, cu atat abandonarea ideii e mai putin dureroasa si altele, vaoloroase cu adevarat, ii pot lua locul.

O lista de planuri pentru noul an nu e sapata in stanca. Nu trebuie sa se transforme in povara sau in cele 10 porunci. Lista e vie, se transforma si slefuieste odata cu actiunile noastre.
Cel mai rau lucru care se poate intampla nu este sa nu se realizeze dorintele. Cel mai rau lucru este ca dorintele noastre sa ramana incuiate intr-un caiet pe care il deschidem doar odata pe an. Sa se transforme intr-o povara si sa ne aminteasca mereu cum n-am reusit.
Oricat de putine lucruri realizam, sunt oricum mai multe decat ceea ce aveam cand am inceput. Iar principalul castig sta in ceea ce invatam despre noi insine in acest proces.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe