Adriana
Publicat în 19 noiembrie 2012, 22:04 / 96 elite & idei

Andreea Rosca: Cea mai buna tara pentru antreprenori

Andreea Rosca: Cea mai buna tara pentru antreprenori
+ Observator

Nu, nu ma refer la Marea Britanie.  Ma refer la Romania.

 Am vorbit recent in fata unei audiente extrem de selecte, formata din oameni de stat, bancheri, sefi de mari companii, academicieni. Tema pentru cele cinci minute pe care le-am primit a fost “Ce proiect ar trebui sa promoveze viitorul Guvern?”Eu cred ca suntem prea putini. Daca numaram oamenii care produc, ei sunt aproximativ 3 milioane de salariati in mediul privat sau in firmele de stat cu profit, antreprenori si toti cei care au profesii liberale. Probabil ca, in total, nu depasesc 4 milioane. Un calcul matematic simplu spune ca modelul nu rezista. Depre crestere nici nu poate fi vorba.

In Europa, 85% din job-urile noi sunt create de micii antreprenori. Anglia si america au programe nationale, ministere dedicate si caravane de politicieni care propovaduiesc valorile antreprenoriatului.

In timpul asta, Romania pierde iar cinci locuri in clasamentul global al Bancii Mondiale cand vine vorba despre inceperea unei afaceri. Nici macar un cuvant dinspre lumea politica sau Guvern despre categoria asta. Noi, astia, care am ales sa construim ceva pe cont propriu, nu existam. Desi cred ca am putea fi valorosi.

De ce sunt atat de grozavi antreprenorii?

Ei pun Romania pe harta. Florin Talpes a dus simbolul dacic din America pana in Japonia, cu noul logo al Bitdefender. Bibiana Stanciulov, de la Topoloveni, isi vinde magiunul in magazinele din Europa cu harta Romaniei pe ele.

Nu pleaca nicaieri. Profitul lor e in Romania, reinvestit in urmatorul magazin, urmatorul produs, urmatoarea fabrica.

Au radacini in comunitatile de unde vin. Le pasa.

Misca lucrurile. Sunt obligati sa aiba mai multe solutii decat probleme. Dac ao dau de gard, se ridica, se scutura si merg mai departe. Nu se opresc niciodata.

Sunt modele care pot inspira imaginatia, viitorul si implicarea altor oameni. Sun tun magnet pentru idei si atitudine buna.

Inoveaza. Sunt obligati sa gaseasca mereu noi modele, noi produse, noi feluri de a face lucurile.

Proiectul meu pentru urmatorul Guvern este, asadar, sa transformam Romania in cea mai buna tara pentru antreprenoriat.

Articol publicat pe http://www.andreearosca.ro/2012/11/cea-mai-buna-tara-pentru-antreprenori/

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe