OraNoua.ro
Publicat în 11 aprilie 2012, 15:34 / 281 elite & idei

Andreea Roșca: Procesul de creare a AGENDEI ROMÂNIA a început la Timișoara

Andreea Roșca: Procesul de creare a AGENDEI ROMÂNIA a început la Timișoara

Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) a inceput procesul de pregatire a Agendei Romaniei, care va face obiectul discutiilor de la urmatorul Summit, din 2013. Pe parcursul anului, comunitatea RBL va fi consultata in legatura cu principalele tendinte cu impact major in economia romaneasca pentru urmatoarele 12-18 luni.

Procesul de elaborare a Agendei Romaniei a inceput saptamana trecuta, la Timisoara, cu o prima masa rotunda, organizata in parteneriat cu Business Days si AIMS Timisoara.

Consultarea comunitatii RBL in legatura cu principalele tendinte in economie si societate si consecintele lor va continua pana in toamna, cand vor fi sintetizate tematicile majore ale urmatorului Summit, respectiv domeniile in care in februarie 2013, comunitatea RBL va genera o serie de noi proiecte care sa adreseze provocarile identificate pe parcursul acestui an.

6 TENDINTE CU IMPACT MAJOR IN ECONOMIE, POTRIVIT LIDERILOR DIN REGIUNEA VESTCei peste 30 de antreprenori si executivi din regiunea de Vest prezenti la Masa Rotunda de la Timisoara au prioritizat sase tendinte cu impact major in economie:1. OAMENII: Efectul combinat al scaderii calificarii si taxarii ridicate a fortei de muncaUna dintre principalele concluzii ale liderilor din regiunea de Vest este ca Romania se indreapta catre o combinatie periculoasa intre scaderea calificarii si niveluri inalte de taxare a fortei de munca.Consecintele majore in teren sunt scaderea competitivitatii companiilor romanesti, limitari serioase pentru dezvoltarea afacerilor si proiectelor si dificultati tot mai mari in valorificarea oportunitatilor de afaceri in urmatorul an.

2. DEZVOLTAREA ECONOMIEI: Atractivitatea scazuta pentru investitii si lipsa unei abordari strategice
Liderii din regiunea de Vest au subliniat tendintele de orientare a investitiilor catre servicii, in detrimentul productiei si de migrare a potentialilor investitori catre destinatii mai atractive, in detrimentul Romaniei.
Din punct de vedere strategic, lipsa unei coagulari regionale si a unor lanturi de creare de valoare si de specializare inteligenta va duce la pierderea startului pentru urmatorul buget al Uniunii Europene, care va fi puternic axat pe regiuni de dezvoltare.
In privinta inovarii, liderii din regiunea de Vest se asteapta ca punctul focal in economie sa se mute catre produse si servicii cu valoare adaugata mai mare.

3. FINANTARE: Accentuarea dificultatii de a atrage finantari
Antreprenorii si executivii prezenti la masa rotunda de la Timisoara vad o tendinta de sugrumare a dezvoltarii economiei datorata accesului tot mai dificil la finantare.4. ATOMIZAREA SOCIETATII
Tendinta de atomizare a fost punctata de lideri alaturi si de o solutie, respectiv nevoia ca Romania sa inteleaga si sa isi schimbe abordarea in domeniul “nationalismului economic”.5. ENERGIE: Cresterea interesului pentru energia verde 

6. RELATIA PUBLIC-PRIVAT: Adancirea decalajului intre administratie si economia reala

 

Donatii de 2.500 euro pentru 3 proiecte, la primul „giving circle” RBL

Zilele trecute, 30 de lideri de business din comunitatea RBL s-au intalnit cu dr. Frederick Mulder CBE, fondatorul The Funding Network pentru a afla care este mecanismul de functionare al unui cerc de donatori.

Dr. Mulder a moderat o sesiune-pilot de donatii al carei obiect l-au facut trei proiecte: burse pentru tineri antreprenori in programul RBL “Ateliere de Antreprenoriat”, crearea de materiale de promovare pentru proiectul RBL “Watchdog” si finantarea premiului comunitatii RBL (premiul cel mare) in concursul“Superscrieri”.

Dupa ce fiecare lider de proiect a prezentat initiativa pe care o conduce spre implementare, a urmat sesiunea efectiva de donatii, care s-a incheiat cu un total de 2.500 de euro stransi.
Detalii despre desfasurarea sesiunii-pilot de donatii si imagini de la intalnire si cina care a urmat sunt disponibile pe blogul RBL.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe