Adriana
Publicat în 2 octombrie 2012, 09:28 / 110 elite & idei

Andreea Vass: Politica la feminin, dar femeia rar la Putere

Andreea Vass: Politica la feminin, dar femeia rar la Putere
+ Observator

Româncele sunt admirate pentru performanțele sportive, frumusețe, ospitalitate, mâncarea bună, responsabile antreprenoare, bune administratoare de firme private și… cam atât. Cea mai mare companie privata din Romania este condusă de doamna Mariana Gheorghe. Când vine vorba de femei în viața politică, preferăm să le trimitem la cratiță sau la gura sobei, pentru a-și crește copii. Un bărbat nu este niciodată întrebat cum poate să fie și președinte și tată a trei copii, dar este primul lucru la care ne gândim când vedem o femeie în politică.
Nimeni nu ne spune astăzi că, până la venirea comunismului, româncele se aflau în prima linie a luptei pentru obținerea de drepturi egale cu bărbații. În 1929, româncele au reușit să obțină recunoașterea drepturilor electorale la nivel local și unele chiar au fost alese în consiliile locale. A urmat apoi o pauză de o jumătate de secol și până astăzi, echilibrul nu a fost atins: femeile sunt grav subreprezentate în politica românească.
Ponderea femeilor în Parlament a urcat de la 3,5% la jumătatea anilor ’90 la 7,3% în 1998 și la 9,65% în prezent. Deși din două persoane pe care le întâlnim pe stradă, una este femeie, în Parlamentul României abia de găsim o femeie printre zece parlamentari. Însă și în cazul lor, față de partenerii bărbați, ne interesează mai puțin ce spun femeile și mai degrabă culoarea părului, firma de la care își achiziționează poșetele, îmbrăcămintea sau pantofii. Sau înălțimea tocurilor. Ezităm să le oferim femeilor funcțiile de încredere în stat, dar le încredințăm soarta copiilor noștri și viitorul societății, sănătatea noastra și educația generatiilor tinere.
Comparativ cu o medie de 20% femei în parla­mentele lumii, România se află printre codașii clasamentului. În UE devansăm doar Ungaria și Malta ca pondere a femeilor în Parlamen. În lume ne aflăm pe locul 104 din 140, în urma unor țări precum Zambia, Turkmenistan, Bangladesh, Irak sau Afghanistan.
În schimb, ne situăm peste medie doar în cazul ponderii femeilor în Parlamentul European, cu 36,4% eurodeputate față de media europeană de 35,2%.

Articol pintegral publicat pe www.andreeavass.ro

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe