Matei Bogdan
Publicat în 22 mai 2019, 15:37 / 228 elite & idei

Andrei Caramitru: CARE VA FI PREZENTA LA VOT? DE CE POATE DEPĂȘI 50%?

Andrei Caramitru: CARE VA FI PREZENTA LA VOT? DE CE POATE DEPĂȘI 50%?

Văd că toată lumea dezbate tema asta, și multi “specialiști” și “sociologi” o cam dau in bară și cred ca va fi prezență mică (consensul pare a fi 35-40%). Așa ca haideti sa înțelegem putin cifrele și de ce cred ca va fi peste 50%. Pe listele electorale sunt 18.9 milioane de votanți. Cum se împart pe praguri, pornind de la cei care votează sigur la cei care nu votează niciodată: * 1) votanți “siguri” – care votează chiar când nu e nici o miză reală: 5.9 milioane (31.2%). Sunt cei care votează din civism și cei care sunt mobilizați prin rețele de partid. Majoritatea sunt, de departe, cu PSD/ALDE/UDMR. Este numărul tipic la europarlamentare la noi (care pana acum nu au avut nici o miză) * 2) votanți “aproape siguri” : 1.3 milioane (6.9%). Sunt cei care înțeleg bine când exista o miza, înțeleg cum funcționează statul și importanța votului plus alții care vin când partidele își mobilizează rețelele la maxim. Cam 50/50 între opoziție și PSD/ALDE/UDMR. Ei au ieșit la ultimele parlamentare dar nu la europarlamentare. * 3) votanți “emoționali”: 2.4 milioane 12.7%. In mare parte anti-PSD, detesta însă partidele și ies doar când e un “meci” important (cei care ies la turul 1 la prezidențiale) * 4) votanți cinici total anti-sistem: 2.3 milioane (12.2%) Se mobilizează rar și doar emotional negativ, vor sa pedepsească PSD-ul sau sa le blocheze accesul la putere. Sunt cei care au venit doar in turul 2 de la prezidențiale și au votat anti-Ponta. Aici sunt 300’000 din diaspora și 2 milioane in România * 5) cei care nu votează niciodată : 7 milioane, (37%; 2-3 milioane in diaspora, 4-5 milioane ultra-cinici in România) . Urăsc politica, nu se implica niciodată sau, cei din diaspora, nu mai au documente românești sau acces la o secție de vot. Eu cred ca trecem de pragul 3 și intram chiar in pragul 4, dat fiind emotia de acum. Va fi un vot masiv anti-Dragnea (care este văzut ca un pericol mult mai mare decât Ponta in 2016) și pro-Occident. Deci target ar fi cam 10 milioane de votanți din 19, peste 50%.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe