OraNoua.ro
Publicat în 28 septembrie 2016, 19:40 / 246 elite & idei

Andrei Cristea si Ciprian Glodeanu, despre Energia regenerabila, in emisiunea „Legile Afacerilor”

Andrei Cristea si Ciprian Glodeanu, despre Energia regenerabila, in emisiunea „Legile Afacerilor”

Prezent in emisiunea „Legile Afacerilor”, moderata de Andrei Cristea, Ciprian Glodeanu, Presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica, a dezbatut un subiect extrem de importat: care este situatia Romaniei in ceea ce priveste energia regenerabila.

Inca de la inceputul emisiunii, avocatul Ciprian Glodeanu a tinut sa precizeze ca Romania inca sta destul de bine in ceea ce priveste energia regenerabila: „Au existat zile in care am avut o productie de peste 50% din surse regenerabila. Daca nu ma insel, chiar la sfarsitul lunii mai am avut aproape 60% din productia de energie din Romania, din surse regenerabile.”

Tema energiei regenerabila nu este atat de cunoscuta de toti oamenii pe cat s-ar dori. O problema a asociatiilor de profil este ca nu au comunicat destul de bine de ce este nevoie de acest tip de energie si care sunt beneficiile ei, nu doar pentru companii, ci pentru un om obisnuit. In primul rand, exista o confuzie pe care multi dintre cetateni o fac: energia regenerabila si cea subventionata de la Stat, prin certificate verzi. Diferenta este ca atunci cand se vorbeste despre energie regenerabila, este vorba despre energia hidro de peste 10 MW.

„Noi, in momentul in care am aderat la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a insemnat incheierea unui tratat care inseamna nu doar drepturi, ci si obligatii. Iar una dintre obligatii are legatura cu faptul ca noi trebuie sa investim in energia regenerabila. Cum se investeste in energia regenerabila, e treaba Statului Roman. Noi trebuie sa atingem pana in 2020 un target de 24%. Adica, 24% din consumul nostru de energie, trebuie sa vina din energie regenerabila.”, a continuat Ciprian Glodeanu.

Certificatele verzi au aparut ca o solutie la aceasta „obligatie”. Orice roman a putut observa ca pretul energiei a scazut cu aproape o treime. „Daca va uitati in factura si veti vedea cat este scaderea la pretul electricitatii, veti vedea ca, practic, ce platim noi acum pentru certificatele verzi, este mult mai putin decat a scazut pretul electricitatii.”, completeaza avocatul.

Pe langa beneficiul acestei scaderi, noi avem o obligatie de a scadea poluarea. Energia regenerabila reprezinta o componenta de mediu, o componenta care ajuta la reducerea poluarii.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe