Bogdan Daradan
Publicat în 7 ianuarie 2013, 17:02 / 430 elite & idei

Andrei Galbur: Moscova este un actor important şi un partener strategic în subiectul Transnistria

Andrei Galbur: Moscova este un actor important şi un partener strategic în subiectul Transnistria

Andrei Galbur este noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova. A fost director al Departamentului cooperare multilaterală din cadrul externelor de la Chișinău, a lucrat la ambasada Moldovei de la Viena şi la misiunea diplomatică moldovenească din Washington.  Acesta a vorbit despre Transnistria cu un jurnalist de la Radio Europa Liberă.

Europa Liberă:  Ce înseamnă pentru dumneavoastră sintagma „parteneriat strategic”?

Andrei Galbur:Parteneriatul strategic are mai multe elemente: dialogul politic bilateral. Pe parcursul ultimilor doi ani s-a produs o deschidere, s-a avansat în dialogul bilateral şi aceasta este caracterizat şi de schimbul de vizite, şi de nivelul contactului dintre liderii politici, caracterul deschis şi sincer al discuţiilor. Mai este elementul relaţiilor comercial-economice, Federaţia Rusă este actualmente principalul partener comercial al ţării noastre şi este o tendinţă în dezvoltare, o tendinţă în creştere. Cifrele vorbesc foarte clar despre asta. Producătorii de mărfuri din Republica Moldova văd piaţa din Federaţia Rusă drept una cu potenţial mare, crescând. Acesta ar fi încă un element al parteneriatului strategic. La fel există aspectul cultural-umanitar. Există foarte multe legături între ţările noastre. Şi eu cam m-aş opri la aceste trei elemente.”

Europa Liberă: Se creează impresia că Moldova insistă mai mult pe acest parteneriat strategic. Nu le-am auzit pe autorităţile ruse să vorbească despre un parteneriat strategic cu Moldova.

Andrei Galbur:Şi da, şi nu. Atunci când auzim liderii din Federaţia Rusă făcând anumite declaraţii, putem sesiza, putem observa existenţa acestor referinţe la construirea unor relaţii de parteneriat. Atunci când spun „strategic”, din nou, mă refer la necesitatea dezvoltării acestui dialog şi a acelor legături care există între noi la o etapă mai avansată, care ne va permite să soluţionăm acele probleme care există pe agenda dialogului bilateral.”

Europa Liberă: Interesul din partea Federaţiei Ruse pentru Republica Moldova ar fi mai degrabă unul geopolitic, geostrategic?

Andrei Galbur: „Federaţia Rusă este un stat mare, este un actor important pe scena relaţiilor internaţionale şi dezvoltă parteneriate cu multiple state. Este greu de afirmat că Republica Moldova este în topul priorităţilor pentru Federaţia Rusă. Putem specula foarte mult referitor la aspectul intereselor geopolitice, când este vorba despre actori mari ai politicii mondiale. Ar fi absurd să excludem, să eliminăm acest aspect. Dar revin din nou la importanţa acestui dialog constructiv deschis, pe care autorităţile moldoveneşti îl construiesc cu autorităţile Federaţiei Ruse şi cred că anume faptul că din acest dialog se elimină factorul emotiv şi se pune accent, şi prioritate pe pragmatism, pe deschidere, deci pe punctarea problemelor, chiar şi a celor mai dificile. Dar faptul că este un dialog, că pe marginea acestor probleme este o discuţie este deja un semn pozitiv.

Europa Liberă: Să înţeleg că vedeţi cheia soluţionării conflictului transnistrean la Moscova?

Andrei Galbur:Moscova este un actor important în procesul de reglementare a problemei transnistrene, este un mediator, un participant în formatul „5+2” şi, de rând cu toţi actorii internaţionali, care fac parte din acest format, joacă un rol cheie în procesul de identificare a soluţiei. Astfel, eu cred că cheia acestei soluţii este anume în formatul dat, la care participă şi Chişinăul, şi Tiraspolul, un format care oferă platforma deschisă pentru toţi participanţii să-şi expună viziunile referitor la modalitatea de depăşire a crizei respective. Pentru noi important este ca poziţiile Federaţiei Ruse, viziunile lor, dar şi acţiunile lor să fie raportate şi la viziunile, acţiunile celorlalţi actori ai formatului, celorlalţi mediatori internaţionali.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, avem o statistică clară despre câţi moldoveni astăzi lucrează în Federaţia Rusă? Am auzit chiar de la domnul Rogozin o cifră, spunând că numărul acestora se apropie de un milion.

Andrei Galbur:Conform Biroului Relaţii Interetnice, cifra este în jur de două sute de mii de moldoveni. Cifrele oficiale ale colegilor din Federaţia Rusă sunt patru sute şi ceva de mii, deci nu putem vorbi nicicum de un milion. E posibil ca această cifră să fi fost corelată cu volumul remitenţelor la care a făcut referinţă și domnul Rogozin, precizând că e vorba de aproximativ un miliard de dolari. Dar sunt chestiuni de statistică şi cunoaştem că statistica diferă, în funcţie de organizaţiile care se ocupă de statistici.”

Europa Liberă: O vizită în Republica Moldova a premierului rus, aşa cum s-a anunţat, ar putea să aibă loc pe parcursul anului 2013?

Andrei Galbur:Atunci când vorbeam despre importanţa consolidării dialogului politic, desigur, schimbul de vizite, în mod special la nivel înalt, este un element important. Invitaţia a fost lansată. Am înţeles că răspunsul a fost unul de principiu pozitiv. Urmează deja pe canalele respective de serviciu să stabilim exact nu doar perioada vizitei respective, dar şi conţinutul vizitei, substanţa. Or, aceasta este important, atunci când este pregătită o vizită la un nivel atât de înalt.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”

PoliticMarcel Ciolacu: Prezenţa PSD la guvernare reprezintă o garanţie că seniorii României nu vor fi uitaţi

EconomieIlie Puşcaş, country manager Binance România: „Blockchain-ul, cripto, Metaversul şi NFT-urile ne vor modela viitorul“

ExternMarco Badea: Ursula von der Leyen declara pe 14 septembrie că ar fi bine să ascultăm mai mult de opozanții lui Putin

SocialCsibi Magor: Azi implinesc 4 ani la Trend si simt ca cresc

EvenimenteCiprian Stănescu: Tinerii sunt mai conștienți de impactul schimbărilor climatice, comparativ cu alte generații, arată un studiu realizat în contextul Climate Change Summit

CulturaDan Mircea Cipariu: „Aș putea crede că Putin e atît de nebun încît să arunce lumea în aer“

EditorialOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe