Matei Bogdan
Publicat în 3 iunie 2020, 09:22 / 135 elite & idei

Andrei Ilaş: Cererea de energie electrică a scăzut cu 9% ca urmare a crizei sanitare

Andrei Ilaş: Cererea de energie electrică a scăzut cu 9% ca urmare a crizei sanitare

de Andrei Ilaş

Cererea de energie electrică din România a scăzut cu 9.3%, în timp ce producţia a crescut cu 30%, iar preţurile pe bursa de electricitate (PZU) au scăzut cu 34% în perioada 2 Martie — 25 Mai 2020 comparat cu perioada similară a anului 2019..Cererea de energie electrică din România a scăzut cu 9.3%, în timp ce producţia a crescut cu 30%, iar preţurile pe bursa de electricitate (PZU) au scăzut cu 34% în perioada 2 Martie — 25 Mai 2020 comparat cu perioada similară a anului 2019. Producţia de energie electrică a acoperit 97% din cererea locală în 2020 faţă de doar 67% în 2019. Situaţia de urgenţă impusă de criza sanitară, o perioadă excelentă pentru producţia de energie solară şi eoliană şi funcţionarea la capacitate maximă a reactoarelor de la Cernavodă sunt principalele cauze ale acestor evoluţii. Implicaţiile pe termen scurt asupra producătorilor de energie regenerabilă variabilă şi noilor proiecte în stadiu de dezvoltare sunt relativ negative.

1) Cererea de energie electrică, ajustată în funcţie de vreme, a scăzut cu 9.3% în perioada 2 Martie — 25 Mai 2020 faţă de perioada similară a anului trecut, 4 Martie — 25 Mai 2019.

Măsurile de distanţare socială şi reducerea activităţilor economice declanşate de starea de urgenţă care a durat 60 de zile (16 martie — 14 Mai 2020) sunt cauzele principale ale scăderii cererii de energie electrică în România. Scăderi ale cererii de energie electrică au avut loc în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, diferenţa majoră reprezentând-o gradul de stricteţe al măsurilor pentru combaterea crizei sanitare. Franţa, Italia şi Spania au înregistrat cele mai mari scăderi ale cererii de energie electrică în perioada restricţiilor impusă de COVID-19 (sursa).

Continuarea articolului pe Medium.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe