Matei Bogdan
Publicat în 27 noiembrie 2019, 20:59 / 168 elite & idei

Andrei Stoian: Scena internațională – șah sau wei qi?

Andrei Stoian: Scena internațională – șah sau wei qi?

Mesaj postat pe Facebook:

În istorie, chinezii sunt cunoscuți ca practicieni iscusiți ai realpolitik și discipolii unei doctrine strategice total diferite de strategia dezvoltată de Occident. Kissinger spunea că liderii chinezi rareori au riscat să decidă rezultatul unui conflict printr-o înfruntare de tipul totul sau nimic – adoptau manevre elaborate, întinse pe mai mulți ani. Totul se axa pe subtilitate, căi ocolite și acumularea răbdătoare a unui avantaj relativ. Această paradigmă este specifică jocului go sau wei qi în chineză, traducerea fiind joc al pieselor care se încercuiesc. Jocul se bazează pe încercuirea strategică.
În cazul șahului, este vorba despre victorie totală. Scopul jocului este să dai șah mat, să-l pui pe regele advers într-o poziție din care sa nu se poate mișca. Dacă în șah este vorba despre o bătălie decisivă, în wei qi este vorba despre o campanie prelungită. Tot Kissinger punctează că jucatorul de șah ținteste la victoria totală pe când cel de wei qi urmărește un avantaj relativ.

Care sunt actorii relevanți de pe scena globală cu resursele, puterea de a muta strategic, ce joc practică aceștia, ce rol ocupă România pe scena internațională și care sunt mutările care ne permit să fim relevanți?
Invitat: H D Hartmann, content director Defense Romania

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe