Bogdan Daradan
Publicat în 21 ianuarie 2013, 10:49 / 243 elite & idei

Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, cercetat de către Centrul Naţional Anticorupţie

Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, cercetat de către Centrul Naţional Anticorupţie

Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, în cazul ipotecării spațiilor Spitalului Clinic Republican. În acest dosar figurează și numele ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, care potrivit CNA a semnat scrisoarea prin care și-a exprimat acordul de a transmite în ipotecă către o bancă bunul imobil cu suprafaţa de 546 metri pătrați. Despre aceasta informează UNIMEDIA.

Potrivit unui comunicat al CNA, nicio persoană nu figurează actualmente în calitate de bănuit. Conform contractului semnat între spital și banca comercială, în cazul reorganizării Spitalului Republican, la expirarea termenului de rambursare a creditului încăperile de 546 m² vor trece în proprietatea băncii. Suma totală a creditelor acordate depăşeşte 10 milioane de euro şi 97 de milioane de lei.

Totodată, sursa menționează că în baza unui ordin emis de către ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, Spitalul Clinic Republican se dispune reorganizării începând cu 25 decembrie 2012. Astfel, în condiţiile contractului de ipotecă din 11.12.2012 şi contrar dispoziţiilor legale ce reglementează raporturile juridice de parteneriat public-privat, BANCA este în drept să iniţieze procedura de exercitare a dreptul său de ipotecă asupra bunului imobil.

UNIMEDIA amintește că încăperile de la parterul Spitalului Clinic Republican au fost ipotecate de către Ministerul Sănătății după ce patru întreprinderi, parteneri privați în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu Ministerul Sănătății, au luat patru credite pe care trebuie să le ramburseze până în anul 2017.

Ministrul Sănătății respinge acuzațiile la adresa sa. De asemenea, Usatîi a declarat că parteneriatul public privat care a fost instituit în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de la Spitalul Clinic Republican a fost avizat pozitiv de către toate instituţiile competente ale statului.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Hackerii ruşi chinezi şi iranieni atacă America aflată în febra alegerilor prezidenţiale! Câteva poveşti despre spioni

PoliticIon M. Ioniţă: Candidatura inexplicabilă a lui Traian Băsescu şi efectele ei

EconomieSergiu Manea: BCR lansează ghidul pentru antreprenori „La ce ne uităm când credităm” – cei șapte indicatori pe care banca îi urmărește în procesul de creditare

ExternIulian Chifu: Utopii, strategii şi realităţi dure ale viitorului UE. Căderea în realitate

SocialRemus Pricopie: O Românie Normală este o Românie Educată

EvenimenteMihai Toader-Pasti, la conferința Building Home

CulturaCristina Popescu: Uniformele regalității (III). Reginele României

EditorialAlexandru Grumaz: Hackerii ruşi chinezi şi iranieni atacă America aflată în febra alegerilor prezidenţiale! Câteva poveşti despre spioniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe