Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 13:42 / 144 elite & idei

Andrei Vlăşceanu: Nu fracturați Occidentul!

Andrei Vlăşceanu: Nu fracturați Occidentul!

“Analiștii au vorbit de mult timp despre sfârșitul unui sistem condus de americani și sosirea unui secol asiatic. Acest lucru se întâmplă acum în fața ochilor noștri … presiunea de a alege o tabără este în creștere.”

Este o declarație făcută de înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și securitate comună, Josep Borell, făcută luni în cadrul unei reuniuni a diplomaților germani.

Pe cale de consecință, într-un asemenea scenariu, întreaga arhitectură euroatlantică de securitate, apărare și valori devine nulă deoarece fără SUA / NATO nu va mai exista unitate europeană și ne vom reîntoarce (deja a început această evoluție) la un bipolarism european, un fel de Antantă împotriva Puterilor Centrale, bipolarism însoțit de creșterea expansionismului rusesc în Europa de Est.

Într-adevăr, China este o putere ce renaște și își dorește să devină primus inter pares. Geografia însă nu o ajută deloc: toți vecinii ei se tem de ea și vor face (dacă nu au făcut deja) alianțe țintite împotriva hegemoniei chineze (ex.: alianța Vietnam – SUA). În plus, problemele interne vor ține for mult ocupată China.

SUA va rămâne o putere globală, iar relația transatlantică trebuie fortificată. Nu fracturați Occidentul așa cum a fost fracturat imperiul roman! Am trăit deja consecințele unei asemenea împărțiri dramatice: politice, strategice, culturale. Abia acum am reușit să le ameliorăm parțial. Fără un Occident unit și puternic, vom dispărea!

www.europunkt.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe