Matei Bogdan
Publicat în 24 februarie 2021, 15:45 / 224 elite & idei

Antonel Tănase: Copilăria ar trebui să fie despre iubire și încredere, nu despre abuz și umilință

Antonel Tănase: Copilăria ar trebui să fie despre iubire și încredere, nu despre abuz și umilință

Copilăria ar trebui să fie despre soare, bunătate, blândețe, joacă și lipsa grijilor, nu despre coșmaruri, bătăi și iad.
Copilăria ar trebui să fie despre iubire și încredere, nu despre abuz și umilință.
De aceea, susțin un nou proiect de lege care propune pedepse mai aspre pentru agresorii minorilor. De ce? Pentru că un copil maltratat va fi un adult maltratat. Foarte mulți copii abuzați speră că odată ce cresc vor scăpa de coșmarul suferinței și vor fi liberi. Însă, din păcate, un copil abuzat va fi un adult cu grave probleme de încredere în sine și în persoanele din jur, un adult temător, cu dificultăți în a forma relații sănătoase sau în a-și construi identitatea. Autonomia, independența, inițiativa, aceste lucruri care formează personalitatea copilului și care îi vor folosi mai târziu în viață sunt aripi frânte în infernul abuzului și, din această cauză, viitorul adult va avea grave probleme în a trăi o viață normală.
În ultimul timp au apărut tot mai multe filmări în spațiul public cu persoane care manifestă acte de cruzime înfiorătoare împotriva copiilor. Or, dacă sunt greu de privit, imaginați-vă cum sunt de trăit.
Propunerea legislativă pe care o voi susține și o voi semna săptămânile următoare în Parlament vrea să modifice legea în vigoare, astfel încât abuzatorii să stea cât mai mult timp acolo unde le este locul: după gratii.
Astfel, pentru violențe care produc leziuni traumatice unui minor cu vârsta între 10 și 15 ani, închisoarea va fi de la 2 la 5 ani; pentru leziuni produse unui minor până în 10 ani, închisoare între 3 și 8 ani.
Dacă victima are între 10 și 15 ani și nevoie de până la 90 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa va fi de la 5 la 10 ani de închisoare, iar, dacă victima are sub 10 ani, între 7 și 12 ani de închisoare.
O altă modificare importantă a legii va împiedica “împăcarea părților”, dacă victima nu are 14 ani împliniți.
Mare atenție amatorilor de bătăi aplicate minorilor: dacă lovirile duc la decesul copilului, pedeapsa ar putea ajunge până la 25 de ani sau chiar detenție pe viață.
Propunerea legislativă a fost depusă recent la Senat și urmează să fie dezbătută în comisiile de specialitate.
Niciun copil nu merită să fie bătut, agresat sau maltratat. De aceea, adulții care nu știu să se poarte cu copiii trebuie ținuți cât mai departe de aceștia. Iar între gratii e cel mai sigur că nu vor mai ridica vreodată pumnul asupra unui minor.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe