Matei Bogdan
Publicat în 3 iunie 2020, 13:44 / 79 elite & idei

Antonia Colibașanu: Librăria din Poveste

Antonia Colibașanu: Librăria din Poveste

de Antonia Colibașanu

Azi cartea e în librării.

Mai întâi, cum era firesc în vreme de pandemie, este la Libris.ro, librăria românească online, unde o puteți găsi și achiziționa deja, din comfortul fotoliului de acasă.

Începând cu 15 mai… mai relaxați, veți putea găsi și răsfoi cartea, de-adevăratelea, într-un loc de suflet pentru mine: Librăria Eminescu.

De ce de suflet? Și mai ales cum face parte librăria aceasta din „povestea cărții”…

În copilărie, la început de septembrie, era întotdeauna coadă la Eminescu, la manuale și caiete. Nu-mi plăcea înghesuiala, așa cum nu-mi plăcea că mama nu mă asculta niciodată atunci când îi spuneam că unele manuale nu sunt utile (nu mai știu exact care din ele erau inutile, 🙂 bineînțeles). Dar, pentru că nu se putea să ieșim de la Eminescu doar cu manuale și caiete, înduram cu stoicism toată foiala de la subsol. Îmi plăcea că după înghesuială ne alegeam cărți, le discutam coperțile și conținutul, hârtia și scrisul… era timpul nostru, recuperat.

În momentele de respiro de după ce achiziționam cartea școlară, mi se părea, de fapt, că e primăvară din nou. Din toate librăriile din oraș, doar colțul de la Universitate (mai extins atunci, ce-i drept) era magic. Până să înțeleg bine cine a fost Eminescu, pentru mine, în primii ani conștienți, cuvântul era asimilat cu sursa cărților de povești, de poezii și a caietelor de muzică sau matematică. Mai mult, primăvara, când, sub pretextul ghioceilor, viorelelor, liliacului, socului și ce mai era prin Cișmigiu, mergeam la plimbare și intram, la întoarcere spre metrou, pe la „Eminescu”, de unde luam “ceva pentru casă”.

Poate și de aceea am încercat să scriu o carte academică, un manual care să nu fie doar manual…să fie și “ceva pentru casă”, așa cum definea mama, în copilărie, plăcerea lecturii. Mi-am dorit, înainte de toate să fie accesibilă cititorului – atât studentului care se specializează în relații internaționale, cât și celui care vrea să știe mai multe despre ce e și ce nu e analiza geopolitică sau e doar curios care sunt „subiectele momentului” pentru noi, cei care stăm toată ziua cu privirea în știri internaționale de prin Europa (și nu numai).

Și pentru că în online nu se poate răsfoi încă această carte, vă ofer câteva pagini, “decupate”, din carte. Despre Suedia, că tot am promis și e un subiect „la modă” zilele acestea. Puțină istorie, multă geografie, perspectivă și mai ales timp – toate sunt condimente geopolitice, toate vorbesc despre interes și națiune.

www.colibasanu.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe