Matei Bogdan
Publicat în 22 iunie 2022, 16:16 / 225 elite & idei

Antonia Pup: Despre provocările și oportunitățile învățământului liceal în mediul rural

Antonia Pup: Despre provocările și oportunitățile învățământului liceal în mediul rural

Astazi au început probele scrise la examenul de Bacalaureat, examen la finele căruia ratele de promovare 100% ale colegiilor centenare vor fi lăudate cu mult aplomb la nivelul întregii societăți. Este un prilej bun pentru a recunoaște și onora performanța și munca onestă, dar și o oportunitate să ne uităm mai atent la liceele din mediul rural, care, în condiții mult mai dificile, reușesc să determine elevi care intră cu medii între 4 și 6 la Evaluarea Națională să ia examenul de Bacalaureat, și chiar cu note mari.

Este și cazul fostei mele școli, pe care nu ezit să o promovez de fiecare dată când am ocazia, cunoscând calitatea oamenilor de aici, destoinicia managementului, stăruința și pasiunea profesorilor, preocuparea administrației publice locale pentru a investi în comunitatea școlară și, nu în ultimul rând, implicarea decisivă a părinților, gata să mute munții din loc pentru ca elevii să ajungă „oameni”. În doar patru ani, oamenii de aici au reușit să crească rata de promovare a examenului de Bacalaureat cu aproape 10 puncte procentuale. Marea majoritate a celor care susțin Bacalaureatul fiind pregătiți aici reușesc să ia o notă mai mare de 8 (cazul ultimei promoții), într-o cohortă în care 47% intră în clasa a IX-a cu o notă cuprinsă între 4 și 6. Determinarea cadrelor didactice de aici merită să fie cunoscută în toată țara!

Sâmbăta aceasta, cu concursul Fundației Konrad Adenauer Stiftung, am adus colegi implicați în administrația publică locală din țară, tineri interesați de politici educaționale și nu numai, în vizită la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc, unde am discutat despre provocările și oportunitățile învățământului liceal în mediul rural. M-aș bucura ca nevoile punctate de către foștii mei profesori și echipa de conducere a liceului să își găsească soluțiile în noul pachet legislativ privind reforma sistemului de învățământ, iar exemplele de bune practici pe care ei le-au expus să fie preluate în cât mai multe dintre comunitățile din țară.

Aici, buna guvernare locală merge mână în mână cu performanța școlară: elevii sunt premiați la competiții și concursuri de profil, se bucură de o paletă extinsă de activități extrașcolare, să nu mai spun că se pregătesc să redeschidă școala noastră din Chișoda, care va fi una verde, eficientă energetic, digitalizată. Le mulțumesc pentru că au susținut organizarea acestui eveniment Reprezentantei fundației Konrad Adenauer pentru România și Republica Moldova, Katja Plate, domnilor profesori Sorin Costreie, consilierul prim-ministrului pentru Educație și cercetare, Adrian Hatos, membru al Comisiei pentru învățământ din Senat.

Nu în ultimul rând, tot respectul pentru cei care ne-au fost gazde, și care demonstrează un interes pentru a continua să facă performanță la firul ierbii: doamnei director prof. Mihaela Pascu, domnilor directori adj. Nicolae Petchescu & Liliana Antal, doamnelor profesoare Luminita Ivan și Daniela Simionese. Mulțumiri reprezentantului Primăriei Giroc, dl. viceprimar Virtosu Dan, pentru ospitalitate și angajamentul de a continua implementarea unor politici educaționale eficiente.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe