OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:26 / 321 elite & idei

Raed Arafat, despre intervenția în caz de cutremur: Instituțiile să rămână pesimiste; dacă devenim optimiști, nu ne mai pregătim bine

Raed Arafat, despre intervenția în caz de cutremur: Instituțiile să rămână pesimiste; dacă devenim optimiști, nu ne mai pregătim bine

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, recomandă instituțiilor statului ”să rămână pesimiste” și să continue pregătirea pentru a acționa în cazul unui cutremur.

„Noi, ca instituții, trebuie să rămânem pesimiști. Populația trebuie să aibă încredere și trebuie să fie pregătită și să asculte sfaturile. Când cerem populației să aibă trusa de urgență la ei acasă, când îi cerem un mod de acțiune sau un mod de aplicare a unor măsuri de prevenire, acest lucru ne așteptăm ca populația să-l facă. (…) În momentul în care devenim optimiști și spunem că totul este ok înseamnă că ne-am oprit acolo și nu ne mai pregătim mai bine. Deci instituțiile trebuie să rămână pesimiste, în sensul că ne așteptăm la ce e mai rău, chiar dacă sperăm să nu se întâmple, și ne pregătim pentru ce este mai rău”, a afirmat Arafat, după simpozionul „Protecția civilă și managementul dezastrelor. Provocări actuale pentru România”.

Totodată, acesta a arătat că autoritățile sunt mai pregătite comparativ cu perioada anterioară pentru intervenția în cazul unor situații de urgență.

„Cert, comparativ cu perioada anterioară, suntem mai pregătiți. Tot cert este că nu suntem suficient pregătiți pe cât ne-am dori noi. Ăsta e motivul pentru care se fac analize, s-a făcut proiectul ‘RoRisk’ care a făcut o analiză nouă a riscurilor cu care ne confruntăm, inclusiv cutremurul, a făcut o analiză asupra rezilienței noastre și, bineînțeles, noi continuăm și pregătirea noastră, dotarea”, a mai spus Raed Arafat.

El a arătat că există dotări la nivelul IGSU pentru intervenții, iar achizițiile vor continua în 2017.

„Avem aici dotări speciale pentru căutare-salvare urbană, care au început să ajungă în România abia în luna decembrie anul trecut, până la sfârșitul acestui an vom avea în fiecare județ (…) astfel de echipamente, astfel de containere de căutare-salvare urbană care ar interveni dacă este o situație, un cutremur cu impact major, chiar cu o intervenție din mai multe județe”, a precizat Arafat.

Un punct important al pregătirii, a mai spus șeful DSU, îl reprezintă colaborarea cu organizațiile civile.

„Am început să încheiem parteneriate cu diferite instituții, cu diferite organizații, deci parteneriate care să ne permită în viitor să acționăm împreună. Dau exemple: Crucea Roșie, Habitat for Humanity, Radioamatorii, care au semnat cu noi, cei cu câinii utilitari — am semnat mai multe protocoale și am început să semnăm și cu instituțiile media. Cu cât putem pregăti populația mai bine, instrui populația mai bine, cu cât populația colaborează cu noi, reziliența noastră crește și noi, ca societate, devenim mai puternici și putem să revenim la normalitate mult mai repede”, a explicat Arafat.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe