Adriana
Publicat în 30 august 2016, 17:53 / 276 elite & idei

Augustin Ioan, despre noua necropolă regală de la Curtea de Argeș: Am vrut să facem o „bisericuță fetiță”

Augustin Ioan, despre noua necropolă regală de la Curtea de Argeș: Am vrut să facem o „bisericuță fetiță”
+ Observator

Profesorul Augustin Ioan, arhitectul care a realizat proiectul noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș, unde va fi înmormântată Regina Ana a României, afirmă că, pornind de la cultul Sfintei Mucenițe Filofteia, și-a dorit să realizeze „o bisericuță fetiță”.
„Ea (n.r. — Sfânta Filofteia) e figurată în icoane îmbrăcată într-un costum național, balcanic. Un copil, o țărăncuță credincioasă. Și noi am zis să facem o ‘bisericuță fetiță’, ca să spun așa, pentru că tipul ăsta de cruce greacă înscrisă e cel mai ‘feminin’ dintre toate tipologiile de biserică ortodoxă. Acum s-a mai mărit, e ditamai Catedrala, dar proporțiile sunt blânde și curbe, nu sunt unghiuri vehemente. Toate sunt curbe. Și pe dinăuntru. E un spațiu foarte frumos, căpiță, ca la Catedrala Ortodoxă din Sibiu. Și e foarte bine luminat de turla centrală, care e mare”, a explicat arhitectul pentru AGERPRES.

El spune că este mâhnit că biserica, încă nesfințită, se „inaugurează” cu o înmormântare. „Noi speram s-o sfințim și abia apoi s-o dăm în folosință. Din nefericire, începe cu o îngropare”, a arătat Augustin Ioan, care este arhitect, profesor universitar, doctor în arhitectură și în filosof.

Chiar de la începerea proiectului, acesta a fost marcat de importanța realizării unui astfel de edificiu, viitoare necropolă regală.

„Sunt cutremurat știind că va servi drept necropolă… Și am văzut lespezile — eu le-am proiectat — cu numele Regelui și ale Reginei (n.r. — Mihai și Ana)… Adică știind cu un pas înainte… Te smerește un exercițiu din ăsta. Am mai făcut vreo douăzeci și ceva de biserici. Dar nu e același lucru când faci catedrala unde se vor odihni regi și regine. Vă dați seama… Deci, am lucrat așa mult mai înfricoșat decât la alte proiecte. (…) Plus prezența arhiepiscopului, care e un ctitor, și-a umplut episcopia de lăcașuri de cult”, a adăugat arhitectul.

Inițial, mărturisește Augustin Ioan, a fost sunat în legătură cu acest proiect de către principele Radu în 2008, fiind vorba atunci doar de o „necropolă”, „un mausoleu pentru următorii din Familia Regală”. „După care s-a cuplat cu nevoia arhiepiscopului Calinic de a muta moaștele Sfintei Filofteia din Palatul Episcopal, unde este acum, undeva mai la stradă, acestea fiind subiectul unei devoțiuni extraordinare”, a precizat el.

Despre tema proiectului, Augustin Ioan a arătat că aceasta „a fost una extrem de simplă, și anume un număr de lăcașuri de cult suficiente pentru toți membrii Familiei Regale, care dorește să aducă în pământ românesc și pe cei care sunt risipiți, precum Regina Elena și alții care nu sunt înhumați încă în țară”.

Spune că s-a gândit „destul de mult” și a făcut numeroase schițe până să ajungă la actuala înfățișare a Catedralei.

„Din toate ne-am păstrat însă două referințe. Prima este Sfântul Nicolae Domenesc, o biserică de cruce greacă, de plan pătrat, cea de-a doua temă fiind chiar Paraclisul. Deoarece, știind că acolo va ‘locui’ — ca să spun așa — Sfânta Filofteia, ne-am propus să semene cu locul unde este acum, acest Paraclis, făcut de Lecomte du Noüy (n.r. — arhitect francez, restaurator și membru corespondent al Academiei Române), cel care a restaurat și Catedrala Veche, a Meșterului Manole”, a adăugat arhitectul.

În conturarea proiectului noii Catedrale Episcopale din Curtea de Argeș s-a făcut, deci, referire la Palatul Episcopal, proiectat de același André Lecomte du Noüy, realizat în cărămidă roșie și ancadramente de piatră, a amintit Augustin Ioan.

Potrivit acestuia, „această necropolă este pusă pe circumferința unui cerc”.

„Mormintele sunt amplasate pe un arc de cerc ale cărui raze ajung în centru, reprezentat de masa sfântă din altarul bisericii. La liturghie participă și viii, și morții și se uită spre masa de altar. Fiecare cuplu de morminte e acoperit de o boltă cu mozaic de aur, care va avea o candelă. Pe jos e mozaic, exact cum este în necropola de la catedrala mare”, a precizat Augustin Ioan.

Proiectul inițial a suferit modificări, datorate intervenției conducerii Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

„Sunt diferențe. Nu pot să spun că sunt sfâșietoare, dar sunt diferențe față de proiectul nostru. S-a mai înălțat parte de necropolă, s-a pus o sală deasupra necropolei. S-au făcut niște turnuri față de cupole, s-a mai înălțat turla principală… Toate proiectele la dimensiunea asta sunt proiecte colaborative”, a mai spus Augustin Ioan.

Amintind de biografia Sfintei Mucenițe Filofteia, martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, necreștin, care s-a supărat că le dădea de mâncare săracilor, ale cărei moaște nu au putut fi luate de turci, sfânta „nelăsându-se dusă”, arhitectul a mărturisit că l-a preocupat subiectul mutării acesteia în noua catedrală.

„Mă rog. Nu e timpul potrivit să facem glume, dar l-am întrebat pe Înaltpreasfințitul cum i se pare catedrala și dacă e convins că o să ne lase Sfânta s-o mutăm acolo, în noul lăcaș. Sper că da. Sper că o să-i placă noul loc. Oricum, ea face obiectul unui cult acolo, al unei devoțiuni importante, foarte importante. Și sunt convins că dacă se mută Sfânta, se mută și puhoiul de oameni care o vizitează”, a menționat el.

Augustin Ioan nu a putut avansa o dată la care ar putea fi finalizat noul edificiu de cult.

„Dacă aș putea să am toată suma pentru ce mai e de făcut, v-aș putea răspunde. Pentru că, altminteri, ea se putea termina în doi ani, fără probleme. Noi am început în 2009”, a spus arhitectul.

Pe 10 mai 2009, în prezența principesei Moștenitoare Margareta și a principelui Radu, a fost pusă piatra de temelie a noii catedrale.
http://www.agerpres.ro/social/2016/08/04/arhitectul-augustin-ioan-despre-noua-necropola-regala-de-la-curtea-de-arges-am-vrut-sa-facem-o-bisericuta-fetita–09-23-05

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Editura Club România lansează cel de-al 9-lea volum al Seriei Caiete Documentare – ROMÂNIA ÎN OCDE

PoliticKlaus Iohannis transmite după inundațiile puternice din țara iberică: România este alături de Spania “în aceste momente dificile”

EconomieOmer Tetik: Europa suferă. Suntem o mare comunitate birocratică. Multe reglementări puțină inovație. De ce crede că România are o șansă istorică

ExternRadu Craciun: O tara sfasiata

SocialDan Mihalache: The Archbishop of Cyprus brought the relics of Saint Lazar to the country, to the joy of the Orthodox believers in Romania

EvenimenteMarius Stoian: Editura Club România lansează cel de-al 9-lea volum al Seriei Caiete Documentare – ROMÂNIA ÎN OCDE

EditorialFloriana Jucan: 25 octombrie. Q Magazine dedică albumul „Femei de război” Armatei Române

CulturaFlaviu George Predescu: “Cultura pentru toți” – Ediția 35 | Poezia Gabrielei Melinescu



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe