OraNoua.ro
Publicat în 15 martie 2017, 16:51 / 416 elite & idei

Augustin Jianu la NSC: România Digitală – Prioritățile anului 2017

Augustin Jianu la NSC: România Digitală – Prioritățile anului 2017

New Strategy Center organizează această dezbatere avându-l drept invitat special pe dl. Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru a pentru a lua cunosțință de prioritățile și măsurile avute în vedere într-un domeniu vital pentru dezvoltarea României.

Documentele programatice ale Guvernului actual fac referirer la continuarea implementării prevederilor “Agendei digitale” (integrarea pieței IT&C naționale într-o piață europeană puternică și coerentă), mai precis atingerea obiectivelor stabilite prin Strategia Națională Agenda Digitală pentru România 2020 aprobată în februarie 2015. Este necesară o intervenție extinsă și demararea tuturor domeniilor de acțiune pentru a asigura sinergiile dintre reforma administrativă și introducerea conceptelor moderne de e-Guvernare, e-incluziune socială, promovarea inovării și dezvoltarea infrastructurii pentru serviciile digitale, implementarea de programe și măsuri privind creșterea gradului de securitate a activităților din domeniul IT&C, precum și realizarea de strategii și programe privind accentuarea folosirii instrumentelor societății informaționale în toate domeniile, dezvoltarea industriei locale IT&C în special în domeniul producției de software.

Printre prioritățile asumate oficial se numără stimularea incubatoarelor de afaceri și a investițiilor de stat și private în infrastructuri support, stimularea modelelor antreprenoriale colaborative și a IMM-urilor pentru realizarea de produse cu înaltă valoare adăugată, precum și derularea unui program național de înființare de parcuri tehnologice prin parteneriate extinse între Guvern, autorități publice locale, universități tehnice și companii private. La acestea priorități s-ar adăuga, de asemenea, dezvoltarea unor poluri de excelență pe domenii conexe IT&C prin participarea mediului academic și de afaceri.

Alte măsuri avute în vedere vizează încurajarea consolidarea rolului României ca lider regional în securitate cibernetică, obiectiv greu de atins fără definitivarea arhitecturii legislative naționale privind securitatea cibernetică și implementarea Directivei 1148/2016 (NIS), prin consultare și dezbatere publică. Nu în ultimul rînd, se așteaptă adoptarea de decizii guvernamentale care să suțină debirocratizarea și ne referim la eliminarea unor „piedici administrative” privind dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice cum ar fi: taxe, impozite, autorizări, condiționări, măsuri birocratice etc; în acest sens, cel târziu la 1 decembrie 2018, toate taxele vor putea fi plătite online

Toate aceste priorități atât de necesare modernizării României vor fi dezbătute împreună cu invitatul speacial al acestui eveniment, dl. Augustin Jianu.

newstrategycenter.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe