OraNoua.ro
Publicat în 15 februarie 2012, 16:23 / 366 elite & idei

Aurel Cazacu: Schimbul patru

Aurel Cazacu: Schimbul patru

Guvernul Boc a obosit şi a trebuit să fie schimbat. Va intra în scenă, sper, ultimul schimb, ultimul guvern înainte de alegeri. Pe mine mă interesează ce va face acest ultim guvern cu economia României. Ar fi minunat să existe cineva cu înţelepciune şi profesionalism care să încerce să pună în mişcare o economie blocată.

La Ministerul Economiei se încearcă în anumite zone introducerea managementului privat. Cred că ar trebui introdus un management profesionist şi apolitic. Mi se pare normal ca politicul să definească foarte clar ţinta, dar traseul şi modul de lucru să îl facă profesioniştii, fără consilieri şi alţi binevoitori. Repet, trebuie un management apolitic şi profesionist.
Ce rost ar avea să numeşti un manager privat şi cu nişte costuri mari pentru guvern care prin restructurare să transforme o industrie într-o zonă imobiliară? Problema pe care mi-o pun este nu să aplicăm mot à mot principii occidentale de management ci ,într-o primă fază, să adaptăm principiile occidentale la realitatea românească. Nu întotdeauna lucrurile făcute prin forţă şi presiune pot să aducă eficienţa dorită. De asemenea, în acest moment de criză, cred că trebuie să creăm instituţii care să gestioneze elementele crizei şi anume, cred că ar trebui create Ministerul Comerţului şi Ministerul Industriei.

În acest moment România arată ca o colonie a Occidentului, adică resursele, industria, băncile nu mai sunt ale noastre, ale românilor. În acest caz un lucru foarte important ar fi ca un grup de specialişti cu diplomaţie şi profesionalism să se ocupe de integrarea economică a României în economia U.E., de integrarea industriei româneşti în industria euro-atlantică. Şi nu este complicat: sunt directive europene în acest sens. Europa îşi doreşte să ne integrăm, dar ne lipseşte managementul, nu privat, ci profesionist. Eu cred că şansa României de a face parte cu adevărat din Europa şi de a nu fi mereu pe ultimul sau pe penultimul loc este o nouă clasă politică ce trebuie să apară după alegerile de la sfârşitul acestui an.
România este la coada Europei, este inadmisibil. Arătăm ca o ţară năucă, care chiar dacă ştie ce vrea, nu poate obţine, datorită managementului. Opoziţia doreşte un guvern tehnocrat. Eu cred că o mare parte a oamenilor politici sunt buni profesionişti şi ştiu ce ar trebui făcut dar ar trebui lăsaţi să-şi facă treaba. Ca politicienii sau tehnocraţii să-şi facă treaba trebuie să înţeleagă că ne aflăm în Europa şi de aici nu putem pleca. Istoria României nu se va putea scrie în alt context decât în context european.
De asemenea, consider că viitorul guvern care trebuie să aibă un rol determinant în urnirea României spre alte poziţii decât cele din coada Europei, trebuie să aibă grijă şi să ţină cont şi de ce îşi doresc, vis à vis de soarta României, partenerii din Europa. Viaţa este o luptă, este un război permanent pentru putere, pentru supremaţie şi noul guvern trebuie să înţeleagă că ţinta de a ocupa o altă poziţie în Europa înseamnă să luăm locul altcuiva, şi pentru asta ne trebuie dârzenie, patriotism, nu doar înţelegere şi supunere. Actuala clasă politică a făcut prea multe compromisuri în faţa Europei şi a Americii. Partenerii noştri europeni doresc să fim un membru al echipei U.E., puternic şi profesionist. Trebuie să înţelegem că a face parte din această echipă nu înseamnă că ne urcăm într-un vehicul în care noi stăm pe scaun şi doar consumăm, ci şi noi trebuie să pedalăm, să producem, căci altfel, murim.

de Aurel Cazacu – editorial publicat in QMagazine

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe