OraNoua.ro
Publicat în 10 septembrie 2014, 18:40 / 370 elite & idei

Aurel Vainer: Comparația lui Ponta cu perioada nazistă, o greșeală politică imensă și de neacceptat

Aurel Vainer: Comparația lui Ponta cu perioada nazistă, o greșeală politică imensă și de neacceptat

Comparația pe care premierul Victor Ponta a făcut-o între perioada de 10 ani de mandat al președintelui Traian Băsescu și perioada nazistă reprezintă „o greșeală politică imensă și de neacceptat”, consideră președintele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.

Într-un comunicat de presă remis marți AGERPRES, Vainer își exprimă „totala surprindere” și „profunda dezamăgire” față de declarația premierului.

„În numele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, ne exprimăm profunda noastră dezamăgire și convingerea fermă că această afirmație este o greșeală politică imensă și de neacceptat. Ne doare enorm să auzim o paralelă între regimul nazist și acești ani de democrație românească, cu toate lipsurile, cu toate bunele și mai puțin bunele ei. Oricât de grea și de dură ar fi bătălia politică, nu putem accepta și nu putem crede că un lider politic de astăzi poate face astfel de afirmații”, subliniază Vainer.

El declară, în calitatea de reprezentant „la vârf” al populației evreiești din România, cu activitate de aproape 10 ani în Parlamentul României și „după un parcurs al vieții de 8 decenii”, că nu poate accepta ideea de a se compara o perioadă postdecembristă cu ceea ce a reprezentat puterea nazistă în lume.

„Îmi pun întrebarea: oare acești 10 ani la care se face referire, perioada de mandat a domnului Băsescu, de viață nemijlocită în România contemporană, poate să fie similară cu viața într-o societate de tip dictatorial, nazist, de atât de tristă amintire? Pentru noi, evreii din România, Holocaustul nu a fost numai o pagină de istorie cu multă, multă suferință, dar mai ales o sursă de învățătură pentru evitarea repetărilor în istorie. Cu atât mai mult, este o realitate evidentă că în perioada menționată a funcționat și funcționează democrația, instituțiile parlamentare”, punctează Aurel Vainer.

Ultima ora:

ObservatorMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

PoliticLuca Niculescu: Prezență foarte activă a României la Conferința ministerială a OCDE

EconomieDaniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

ExternMarco Badea: Despre distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei

SocialRadu Burnete: Guvernul are o dilemă în privința educației și a profesorilor

EvenimenteMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

CulturaManuela Catrina: 5 iunie – ziua învățătorului, ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr

EditorialAlexandra Gătej: De ce iubește atât de tare Charles al III-lea Ardealul. Regele Verde în Transilvania sau plăcerile simple ale unui om mareClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe