OraNoua.ro
Publicat în 10 septembrie 2014, 18:40 / 283 elite & idei

Aurel Vainer: Comparația lui Ponta cu perioada nazistă, o greșeală politică imensă și de neacceptat

Aurel Vainer: Comparația lui Ponta cu perioada nazistă, o greșeală politică imensă și de neacceptat

Comparația pe care premierul Victor Ponta a făcut-o între perioada de 10 ani de mandat al președintelui Traian Băsescu și perioada nazistă reprezintă „o greșeală politică imensă și de neacceptat”, consideră președintele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer.

Într-un comunicat de presă remis marți AGERPRES, Vainer își exprimă „totala surprindere” și „profunda dezamăgire” față de declarația premierului.

„În numele Comitetului Director al Federației Comunităților Evreiești din România, ne exprimăm profunda noastră dezamăgire și convingerea fermă că această afirmație este o greșeală politică imensă și de neacceptat. Ne doare enorm să auzim o paralelă între regimul nazist și acești ani de democrație românească, cu toate lipsurile, cu toate bunele și mai puțin bunele ei. Oricât de grea și de dură ar fi bătălia politică, nu putem accepta și nu putem crede că un lider politic de astăzi poate face astfel de afirmații”, subliniază Vainer.

El declară, în calitatea de reprezentant „la vârf” al populației evreiești din România, cu activitate de aproape 10 ani în Parlamentul României și „după un parcurs al vieții de 8 decenii”, că nu poate accepta ideea de a se compara o perioadă postdecembristă cu ceea ce a reprezentat puterea nazistă în lume.

„Îmi pun întrebarea: oare acești 10 ani la care se face referire, perioada de mandat a domnului Băsescu, de viață nemijlocită în România contemporană, poate să fie similară cu viața într-o societate de tip dictatorial, nazist, de atât de tristă amintire? Pentru noi, evreii din România, Holocaustul nu a fost numai o pagină de istorie cu multă, multă suferință, dar mai ales o sursă de învățătură pentru evitarea repetărilor în istorie. Cu atât mai mult, este o realitate evidentă că în perioada menționată a funcționat și funcționează democrația, instituțiile parlamentare”, punctează Aurel Vainer.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe