Matei Bogdan
Publicat în 23 septembrie 2020, 10:53 / 244 elite & idei

Aurelian Dochia: „Chiar dacă vom avea o pondere redusă în indicii FTSE, se creează o breşă pentru piaţa noastră de capital şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la BVB”

Aurelian Dochia: „Chiar dacă vom avea o pondere redusă în indicii FTSE, se creează o breşă pentru piaţa noastră de capital şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la BVB”

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat:

„Cu toate că intrarea în categoria pieţelor emergente nu reprezintă un eveniment decât pentru un număr restrâns de specialişti din domeniu, cred că pentru piaţa de capital şi pentru România în general este un eveniment foarte important. În lumea finanţelor internaţionale şi a pieţelor bursiere există nişte ierarhii care contează îndeosebi pentru investitorii instituţionali, ce au anumite reguli în privinţa accesului la diverse pieţe”.

Domnia sa subliniază că, prin statut şi reglementări, multor fonduri de investiţii le este interzis să intre în pieţe aflate sub o anumită categorie, iar fondurile mari încep să apară în pieţele emergente.

„Chiar dacă vom avea o pondere scăzută (n.r. în indici), pentru că atât economia românească cât şi companiile listate sunt de dimensiuni relativ reduse în comparaţie cu coloşii internaţionali care sunt în general cotaţi pe burse, cred că este un prim pas foarte important. Se creează o breşă pentru piaţa de capital din ţara noastră şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la Bursa de Valori Bucureşti, dacă lucrurile merg bine şi atractivitatea pieţei se confirmă”, spune Aurelian Dochia.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, ponderea alocată ţării noastre în indicele FTSE Global All Cap ar urma să fie de 0,004%, la fel ca pentru FTSE All World, în timp ce ponderea în indicii FTSE Emerging All Cap şi FTSE Emerging este estimată la 0,038%, conform echipei de la BT Capital Partners.

Pentru comparaţie, la data de 31 august, în indicele FTSE Emerging All Cap (ce cuprinde companiile mari, medii şi mici din pieţele emergente) cea mai redusă pondere, de 0,05%, o avea Peru, ţară care însă a fost retrogradată, începând de astăzi, în categoria pieţelor de frontieră. Cehia, cu cinci companii, avea o podere de 0,11%, iar Ungaria, tot cu cinci companii, o greutate de 0,23%. Indicele este dominat masiv de China, cu o pondere de 44,96%, la finele lunii august, în timp ce companiile din Taiwan aveau o greutate de 15,7%.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe