Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 18:20 / 271 elite & idei

Aurelian Dochia: „COVID-19 va concretiza ce începuse Trump – deglobalizarea economiei”

Aurelian Dochia: „COVID-19 va concretiza ce începuse Trump – deglobalizarea economiei”

• Vasilescu, BNR: „Imunitatea băncilor ne interesează în aceeaşi măsură în care ne interesează imunitatea fiecăruia dintre noi” 

Coronavirusul va concretiza ceea ce începuse liderul SUA Donald Trump să facă, respectiv va deglobaliza economia, este de părere economistul Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a spus că efectul principal al pandemiei de COVID-19 va fi restructurarea economiei mondiale, prin restrângerea comerţului internaţional şi concentrarea pe economiile naţionale.

Specialistul ne-a precizat: „Eu cred că există două tipuri de consecinţe ale acestui virus, pe care le putem gândi pe termen scurt.

Unul se referă la o contracţie foarte puternică a activităţii economice. Vor apărea sectoare în care va creşte şomajul, cu scăderea activităţii, închideri de companii, falimente etc. Sectorul financiar va fi expus, de asemenea, foarte mult, deşi o parte dintre măsurile de susţinere pe care le vor anunţa Guvernele şi băncile centrale vor avea efect de atenuare.

Pe lângă aceste lucruri, va exista un rând doi de consecinţe, care înseamnă o restructurare enormă a economiei mondiale, care va dura ani de zile de acum înainte. Ceea ce începuse să facă Trump, cu concentrarea pe economia naţională şi restrângerea comerţului internaţional, se va accentua foarte mult acum. Fiecare economie va fi pe cont propriu, iar procesul de globalizare va face un pas mare înapoi”.

Referitor la măsurile anunţate de o parte dintre băncile din ţara noastră care să vină în sprijinul clineţilor, Aurelian Dochia consideră că, deocamdată, băncile noastre au luat nişte măsuri preventive şi pentru a da un semnal către societate că sunt solidare, că doresc să ajute la rezolvarea situaţiei.

Dacă, însă, chiar vor apărea persoane şi companii cu probleme de rambursare, atunci lucrurile se vor complica, ne-a mai explicat domnia sa,a dăugând: „Deocamdată băncile au anunţat măsuri cu impact mediatic şi un semnal de solidaritate”.

În această perioadă, toată lumea aşteaptă măsuri concrete de la Banca Naţională a României (BNR), iar BNR aşteaptă să vadă în ce direcţie se îndreaptă lucrurile, opinează analistul, apreciind: „Banca centrală nu îşi poate permite să îşi epuizeze muniţia de la început. Atât BNR, cât şi Ministerul Finanţelor sunt cele mai importante elemente la nivel macro-economic care pot interveni în criză, dar trebuie să vadă exact care este situaţia şi ce măsuri pot adopta”.

• Vasilescu, BNR: „Nimic nu ar putea fi mai rău la această oră decât să cadă câteva bănci”

Prioritatea Băncii Naţionale a Româ­niei, „urgenţa urgenţelor”, este, acum, imunitatea sistemului bancar, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul băncii centrale. Acesta ne-a explicat: „Nimic nu ar putea fi mai rău la această oră decât să cadă câteva bănci. Toată economia o ia la vale după bănci. Imunitatea băncilor ne interesează în aceeaşi măsură în care ne interesează imunitatea fiecăruia dintre noi”.

Banca Naţională este responsabilă pentru întărirea imunităţii sistemului bancar şi a fiecărei bănci în parte, a subliniat Adrian Vasilescu. Reprezentantul BNR este de părere că important este ca riscurile să se împartă mai departe. Consultantul BNR ne-a precizat: „A doua problemă foarte importantă este solidaritatea dintre bănci şi clienţii lor. Banca Naţională face analize în momentul de faţă, un fel de teste de stres, ca să vadă cât pot suporta băncile amânarea plăţilor, ce se întâmplă cu o bancă mare, de importanţă strategică, ce se întâmplă cu o bancă mică etc. Tot felul de astfel de astfel de situaţii sunt analizate la BNR, astfel încât să putem da sfaturi băncilor, pentru că banca centrală nu este minister să dea dispoziţii, poate da doar sfaturi”.

Adrian Vasilescu ne-a mai spus şi că este foarte important să putem păstra inflaţia la un nivel scăzut: „Am avut o inflaţie mare, acum am ajuns la o inflaţie mai domoală. De la 5,41% în mai 2018 am coborât la 3%, ultima cifră. Eurostat urmează să publice topul ţărilor cu rata inflaţiei. Noi am fost pe primul loc, cu cea mai mare rată de inflaţie, în decembrie şi ianuarie am cedat locul Ungariei, şi am trecut noi pe locul al doilea, fiind urmaţi de Cehia şi Polonia, pe următoarele două locuri. Pe februarie aşteptăm să mergem spre mijlocul clasamentului, să părăsim acest podium nefericit cu cele mai mari inflaţii din UE. Problema care se pune este, acum că avem o inflaţie de 3%, să vedem cum să apărăm acest cap de pod. Este o problemă fundamentală a economiei. În timp ce magazinele de mărfuri industriale îşi reduc activitatea, turismul a cam închis obloanele, apar riscurile speculaţiilor. Când este cerere, comercianţii nu rezistă tentaţiei de a mări preţurile, dar acest lucru este o ieşire din rând. Dacă se duce inflaţia în sus este foarte grav şi de aceea trebuie să vedem cum depăşim o criză economică, pentru că putem să intrăm în recesiune.

În concluzie, priorităţile BNR sunt să nu cadă vreo bancă, să nu intre economia în recesiune şi să apărăm capul de pod care este inflaţia de 3% şi care este cea mai mică inflaţie din toamna anului 2017 până acum. Am intrat în ţinta de inflaţie, care are plafonul de sus la 3,5%. Este greu de apărat acest nivel al ratei inflaţiei în condiţiile în care tentaţia de speculă este atât de mare”.

Reprezentantul BNR a concluzionat precizând că solvabilitatea băncilor este foarte bună, dar că, în acest moment, BNR este în situaţia să ajute băncile să îşi păstreze nivelul bun de lichiditate.

• Adrian Codirlaşu: „Acest virus a închis consumul”

Acest virus a închis consumul, lăsând la o parte produsele alimentare, şi cum cea mai mare parte din PIB înseamnă consum, probabil că anul acesta vom avea o recesiune globală, ne-a transmis Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA. Domnia sa ne-a declarat: „În acest context, atât băncile centrale, cât şi autorităţile iau măsuri. FED, FMI, CE, toate autorităţile au anunţat măsuri foarte puternice pentru anularea efectelor create de coronavirus. Mai trebuie ca acest virus să dis­pară şi apoi măsurile adoptate îşi vor face efectele. Probabil că vom avea ceva mai multă inflaţie la nivel global, iar unele companii vor avea nevoie de suport de la stat”.

Adrian Codirlaşu a evidenţiat că sectorul sanitar se pregăteşte serios să treacă peste acest virus, deja se fac tes­te pe oameni pentru un vaccin, se tes­tează tratamente etc.: „Dacă vom scăpa în curând de acest virus, pentru că vine vara, atunci economia îşi va reveni destul de repede, iar la iarnă sistemul sanitar va fi mult mai pregătit”.

• S&P Global: „Pandemia de coronavirus a afectat activitatea economică mult mai grav decât se estima anterior”

Şi experţii de la S&P Global sunt de părere că oprirea bruscă a economiei ca urmare a măsurilor destinate limitării propagării coronavirusului va provoca o recesiune mondială în acest an, iar procentul companiilor americane în insolvenţă ar putea trece de 10% în următoarele 12 luni. Un raport al agenţiei de evaluare financiară S&P Global arată că pandemia de coronavirus a afectat activitatea economică mult mai grav decât se estima anterior, iar pagubele se vor înrăutăţi în SUA şi Europa.

Economistul şef de la S&P Global, Paul Gruenwald, a precizat: „Datele preliminare din China arată că economia a fost lovită mult peste aşteptări, deşi o tentativă de stabilizare a început deja. Europa şi SUA se îndreaptă spre aceeaşi direcţie, în condiţiile în care restricţiile cu privire la contactele interpersonale pun presiune pe cererea deja în scădere, ceea ce va contribui la scăderea activităţii economice în al doilea trimestru, înainte ca revenirea să înceapă, la finele anului”.

Agenţia de evaluare subliniază că diminuarea fluxului de lichidităţi şi condiţii de finanţare mult mai stricte, precum şi un şoc simultan al preţului petrolului va afecta credibilitatea. S&P Global avertizează, potrivit Reuters, preluată de Agerpres, că aceşti factori ar putea conduce la o creştere a insolvenţelor, cu o rată de default în rândul companiilor non-financiare din SUA care ar putea trece de 10%, iar în Europa să se apropie de 10% în următoarele 12 luni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le cere ţărilor europene să ia măsuri mai „îndrăzneţe”, a anunţat, ieri, la Copenhaga, şeful OMS pentru regiunea Europei, amintind că Europa este „epicentrul” pandemiei noului coronavirus, relatează AFP.

OMS Europa include 53 de ţări eteroclite, de la Atlantic la Pacific, inclusiv Rusia şi Andorra, Germania şi Tadjikistanul.

• BT anunţă soluţii pentru susţinerea IMM-urilor 

Banca Transilvania anunţă un prim set de măsuri imediate pentru susţinerea IMM-urilor şi a companiilor cu care lucrează şi care sunt afectate de actualul context.

Ömer Tetik, Director General Banca Transilvania, a comunicat: „Pe lângă măsurile de susţinere care vor fi implementate, Banca Transilvania se va plia pe planurile de susţinere ale altor bănci în cazul clienţilor comuni, acolo unde BT nu este banca principală, deoarece în acest mod poate fi susţinut un număr mai mare de firme româneşti”.

Printre măsurile care au intrat în vigoare ieri şi se aplică imediat se numără reducerea ratelor de credit pentru următoarele şase luni, până la 100% din aceste rate, acolo unde se justifică şi analizând impactul imediat şi pe termen mediu.

• Măsurile propuse de ING Bank

În contextul pandemiei de coronavirus, ING Bank anunţă următoarele măsuri:

„- Pentru clienţii persoane fizice cu credite de nevoi personale şi imobiliare care sunt afectaţi în mod tranzitoriu de pandemia de COVID-19 şi care solicită în mod direct măsuri de sprijin, putem aplica amânarea plăţii ratelor până la două luni. Durata creditului va fi extinsă în concordanţă, pentru a păstra acelaşi nivel pentru ratele lunare.

– Pentru clienţii persoane fizice care resimt un impact direct şi de durată prin circumstanţe ca pierderea locului de muncă sau probleme grave de sănătate, vom proceda ca întotdeauna în astfel de situaţii, cu grijă şi responsabilitate, încercând să găsim pentru fiecare caz în parte soluţia potrivita reeşalonării creditului.

– Pentru IMM-uri şi micro-companii, care se preocupă de două ori mai mult în aceste zile – şi pentru familia lor şi pentru afacerea lor – vom înlesni aprobarea reînnoirii pe trei luni a facilităţilor de finanţare a capitalului circulant, fără a fi nevoie ca ei să se prezinte la bancă. Măsura se aplică clienţilor cu scadenţă la facilităţile de credit în următoarele trei luni şi care nu se află deja într-un proces de remediere sau de restructurare a creditelor existente.

– Referitor la informarea trimisă către IMM-uri în data de 11.03.2020, privind modificarea comisioanelor percepute comercianţilor pentru încasările la POS de la 1 aprilie 2020, am decis amânarea cu trei luni a implementării acestei masuri, dat fiind contextul COVID-19. Dorim să subliniem faptul că acest comision nu afectează în niciun fel comisioanele plătite de persoanele fizice”.

• FNGCIMM sprijină companiile şi sectorul financiar prin preluarea parţială a riscurilor de credit

Impactul COVID-19 asupra mediului de afaceri este înca la început, iar continarea activităţii şi finanţarea companiilor vor fi prioritatile perioadei următoare, pentru mediul de afaceri şi cel financiar, estimează reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Aceştia spun că Fondul poate acorda sprijin companiilor şi sectorului financiar prin preluarea parţială a riscurilor de credit, facilitând, în acest fel, accesul la finanţare în condiţii şi la costuri cât mai avantajoase. „Finanţarea investiţiilor sau a activităţii curente a IMM-urilor, pe perioade scurte, medii sau lungi, se poate face solicitând băncilor partenere accesarea garanţiilor financiare oferite de FNGCIMM. Procesul de acordare va fi simplu şi rapid, pe baza aceleiaşi documentaţii solicitate la acordarea creditului, fără alte deplasări sau costuri suplimentare”, subliniază comunicatul FNGCIMM.

• Consumatorii propun Guvernului o serie de măsuri de sprijin

Asociaţia CREDERE solicită premierului şi Guvernului ţării adoptarea de urgenţă a unor măsuri eficiente care să conducă la protejarea consumatorilor de credite.

Măsurile propuse de consumatori Executivului sunt:

„- Amânarea, pe o perioadă de cel puţin trei luni, a plăţii ratelor la toate tipurile de credite acordate consumatorilor, indiferent că este vorba de credite imobiliare, credite acordate prin programul Prima Casă, credite de nevoi personale, carduri de credit, credite acordate de bănci sau credite acordate de IFN-uri;

– Identificarea de măsuri care să conducă la suspendarea executărilor silite care afectează consumatorii utilizatori de servicii financiare, indiferent de stadiul de derulare a procedurilor;

– Suspendarea, pentru o perioadă de cel puţin trei luni, a activităţii de recuperare a creanţelor provenite din neplata la termen a datoriilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare;

– Interzicerea expresă, pe o perioadă de cel puţin trei luni, a blocării conturilor bancare ale consumatorilor de către banci, pe motivul neactualizarii datelor personale ale acestora”.

Acest set de măsuri, cu caracter urgent, eventual completat cu acţiuni complementare, ar trebui să protejeze debitorul de rând şi, nu în ultimă instanţă, societatea, apreciază sursele citate. Cestea consideră că soluţiile propuse nu trebuie lăsate exclusiv la latitudinea industriei bancare, din moment ce anumite bănci par să nu fie dispuse la concesii, în timp ce altele anunţă, în mod public, măsuri doar pentru a crea aparenţa unui real ajutor acordat consumatorilor aflaţi în dificultate în această perioadă.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe