Matei Bogdan
Publicat în 29 ianuarie 2020, 18:34 / 100 elite & idei

Aurelian Dochia: Virusul din China va afecta economia globală, dar panica o ia uneori înaintea evenimentelor

Aurelian Dochia: Virusul din China va afecta economia globală, dar panica o ia uneori înaintea evenimentelor
+ Economie • + Observator

Noul tip de virus din China va avea un impact negativ asupra economiei internaționale, avertizează economistul Aurelian Dochia. El atrage atenția la RFI că România nu este ferită de consecințele economice ale acestei epidemii, dar crede că efectele vor fi mai degrabă indirecte.

Aurelian Dochia spune că ”fără îndoială, va exista un impact negativ al acestei epidemii în China, întrucât China este a doua cea mai mare economie din lume și în cazul în care creșterea economică din China se reduce semnificativ în acest an, în 2020, multe alte piețe vor resimți, de la cea americană la cea europeană și indirect, fără îndoială și cea românească, deși noi nu suntem expuși direct la economia chineză atât de mult, dar suntem indirect, prin ceea ce se întâmplă în Germania, în Italia, în Franța, partenerii noștri comerciali cei mai importanți. Putem fi siguri că deja, o influență asupra creșterii economice din 2020 are acest eveniment, am văzut deja că foarte multe piețe financiare au reacționat”.

Economistul atrage atenția că ”există și riscul ca lucrurile să se degradeze și datorită unei panici care se instaurează, fără a fi neapărat justificată. De multe ori, panica o ia cu câțiva pași înaintea evenimentelor și există un mare-mare risc ca o astfel de panică să afecteze negativ, mai mult decât ar trebui să afecteze un asemenea eveniment”.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe