Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 14:11 / 55 elite & idei

Barbu Mateescu, despre reacţia la instituirea stării de urgenţă: Depinde foarte mult de fiecare dintre noi

Barbu Mateescu, despre reacţia la instituirea stării de urgenţă: Depinde foarte mult de fiecare dintre noi

Sociologul Barbu Mateescu afirmă că reacţia populaţiei la instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României depinde foarte mult de fiecare persoană şi subliniază că, având în vedere că este vorba de un virus cu o rată o mortalităţii destul de mică, oamenii trebuie să fie prudenţi, dar nu este „un capăt de lume”.

„Oamenii reacţionează din foarte multe puncte de vedere la ceea ce văd în jurul lor. Dacă alţi oameni se panichează, ne panicăm şi noi. Dacă alţi oameni tratează lucrurile normal şi noi ne comportăm normal, pentru că este şi acest reflex sau această fiinţă umană să încerce să nu iasă în evidenţă, să nu aibă un comportament bizar. Cred că aici depinde foarte mult de fiecare dintre noi. Este un virus care are o rată o mortalităţii destul de mică peste tot, în afară de Italia unde a pătruns foarte mult în rândul oamenilor vârstnici. Trebuie să fim prudenţi, dar nu este de nici un fel un capăt de lume. Pentru societate ca atare este exact ce ar reprezenta o gripă mai serioasă pentru o persoană. Este un inconvenient, dar va trebui să trecem peste el şi nu are cum să ne schimbe cu totul în fiecare aspect viaţa noastră”, a declarat luni Mateescu pentru AGERPRES.

Întrebat dacă această pandemie va schimba comportamentul românilor, al europenilor, Barbu Mateescu a susţinut că „în timp ne vom adapta”, dar a îndemnat la menţinerea „autodistanţării sociale”.

„Depinde acum şi cât timp va dura tot ce se întâmplă, pentru că, după un anumit interval, apar şi efecte economice semnificative. Ceea ce estimez că urmează este că în timp ne vom adapta. Nişte lucruri pe care, deocamdată, le considerăm nu foarte comune, vor deveni parte din comportamentul nostru de zi cu zi. Lucrul asupra căruia atrag atenţia este că nu vorbim de o boală care să reprezinte un pericol major pentru absolut toată populaţia. Trebuie însă să fim prudenţi, să menţinem această autodistanţare socială, să ieşim în oraş mai puţin, doar când este necesar, pentru că o răspândire prea mare a virusului duce la o supraîncărcare a sistemului, ceea ce s-a întâmplat în Italia”, a mai spus spus sociologul.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

„Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Ultima ora:

ObservatorElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

PoliticKlaus Iohannis: Guvernul va veni cu o iniţiativă legislativă pentru a repara Legile Justiţiei

EconomieElena Calistru, pe lista reprezentanților României în cadrul Comisiei Economice și Sindicale Europene din partea Sindicatelor, Patronatelor și Societății Civile, pentru perioada 2020-2025

ExternMircea Geoană: NATO este cu toate radarele sus. Rusia și China încearcă să se folosească de această perioadă dificilă

SocialEmil Constantinescu: FERPAR Corneliu Dinu

EvenimenteAlina Achim – Inayeh: A inceput Brussels Forum in format virtual

CulturaCristina Popescu: ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN

EditorialFlaviu George Predescu: Jurnal politico-literar (III)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe