Adriana
Publicat în 27 martie 2019, 16:04 / 169 elite & idei

Bianca Toma: Pe scurt, ce am susținut, din partea CRPE, la consultarea Președintelui Iohannis cu societatea civilă

Bianca Toma: Pe scurt, ce am susținut, din partea CRPE, la consultarea Președintelui Iohannis cu societatea civilă
+ Observator

Pe scurt, ce am susținut, azi, din partea CRPE, la consultarea Președintelui Iohannis cu societatea civilă

Da, este oportun un referendum pe justiție. Este, din păcate, una din foarte puținele pârghii prin care Președintele României mai poate da voce societății atunci când o majoritate politică abuzează de puterea sa și capturează celelalte instituții ale statului.

Referendumul pentru justiție va da voce și un semnal de sprijin acelor părți din sistemul de justiție care rezistă asaltului unei majorități politice.

Marea dezbatere: care să fie întrebarea?

Am susținut că întrebarea trebuie să țină cont de două lucruri esențiale: limitele constituționale și momentul în care va avea loc referendumul.

Din păcate, pregătirea și organizarea acestuia au loc atunci când Guvernul Dăncilă încearcă să vină cu noi modificări la legile penale inclusiv posibilitatea revizuirii unor sentințe definitive sau scurtarea unor termene de prescripție. Astfel de modificări ar albi cazierele unor condamnați. Cu alte cuvinte, ne-am putea trezi ’’fără penali’’.

Într-o asemenea situație (iminentă conform mai multor surse) cetățenii trebuie chemați la referendum pentru a spune dacă susțin schimbări ce vor afecta dramatic modul în care societatea poate fi apărată de infractori și de corupție, în special cea politică.

P.S. Președintele era deja hotărât. Referendumul va avea loc. Și ar putea avea o întrebare mult mai ambițioasă. Opiniile au fost diverse. Totuși, întrebarea nu va putea mulțumi toate așteptările.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe