OraNoua.ro
Publicat în 14 martie 2012, 00:29 / 373 elite & idei

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai German Marshall Fund (GMF) of the United States

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai German Marshall Fund (GMF) of the United States

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut, ieri, 13 martie 2012, o întrevedere cu Enders Wimbush, senior director pentru politică externă şi societate civilă al German Marshall Fund (GMF) of the United States şi cu Alina Inayeh, directorul Biroului din Bucureşti al GMF. Întrevederea face parte din contactele frecvente de lucru ale MAE cu GMF, cu care a dezvoltat în timp o cooperare fructuoasă.

În cadrul întrevederii au fost abordate, în principal, aspecte legate de dezvoltarea societăţii civile în regiunea Mării Negre şi perspectivele de cooperare între MAE român şi German Marshall Fund. Reprezentantul GMF a prezentat principalele proiecte avute în vedere de GMF în perioada următoare şi s-a discutat posibilitatea participării MAE român la o parte din aceste proiecte, multe dintre ele de interes comun, de exemplu în domeniul securităţii cibernetice. De asemenea, a fost efectuat un schimb de vederi privind principalele teme actuale ale agendei de securitate şi regionale. Astfel, au fost discutate priorităţile agendei Summit-ului NATO de la Chicago, inclusiv apărarea antirachetă şi iniţiativa Smart Defense, dar şi perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că România doreşte dezvoltarea unei culturi a dialogului în regiunea Mării Negre, la care să contribuie şi dezbaterile frecvente între actorii importanţi din regiune, reprezentanţii instituţiilor europene şi ai mediului academic şi societăţii civile. Totodată, a exprimat satisfacţia pentru aniversarea în 2012 a 5 ani de la înfiinţarea Black Sea Trust for Regional Cooperation, ca proiect al GMF, cu sediul la Bucureşti.

GMF este o instituţie non-guvernamentală americană care se ocupă de politici publice şi acordarea de burse în scopul promovării cooperării şi bunei înţelegeri între America de Nord şi Europa, pe teme de interes global şi trans-atlantic. GMF îşi atinge scopul prin sprijinirea unor instituţii sau personalităţi care activează în zona activităţilor trans-atlantice, prin oferirea de analize şi cercetări pe teme de interes trans-atlantic, prin aducerea la un loc a liderilor şi membrilor comunităţii de afaceri sau a celei politice, ori prin crearea unor oportunităţi de schimburi de păreri. În plus, GMF mai sprijină o serie de iniţiative care îşi propun consolidarea democraţiilor.

Fondat în 1972, GMF este prezent pe ambele maluri ale Atlanticului – în afară de cartierul general din Washington mai are şapte birouri în Europa, inclusiv unul în Bucureşti.

În cadrul acestui birou din Bucureşti funcţionează şi BST (Black Sea Trust for Regional Cooperation), care are printre fondatori GMF, Guvernul României şi USAID. De la fondarea sa, în 2007, BST a acordat circa 280 de burse (în valoare de peste 8 milioane USD) unor ONG-uri locale sau naţionale, entităţi ale administraţiei locale, institute politice şi alte instituţii din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, R. Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina.

BST promovează cooperarea regională şi buna guvernanţă în regiunea lărgită a Mării Negre sprijinind iniţiativele transfrontaliere, participarea civică etc. Un eveniment notabil în anul 2011 a fost cel de-al patrulea Forum anual al ONG-urilor de la Marea Neagră, BST fiind unul dintre organizatori. Cu peste 300 de participanţi (societate civilă, organizaţii internaţionale şi guvernamentale) din întreaga regiune, Forumul s-a axat pe strategii şi politici pentru regiunea lărgită a Mării Negre, încercând să contribuie la dezvoltarea cooperării regionale.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană, despre mobilizarea de forțe militare ruse la granița cu Ucraina: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe