Matei Bogdan
Publicat în 12 februarie 2020, 15:02 / 66 elite & idei

Bogdan Aurescu a co-prezidat Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară, încheiată cu o declarație comună privind îmbunătățirea securității nucleare

Bogdan Aurescu a co-prezidat Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară, încheiată cu o declarație comună privind îmbunătățirea securității nucleare

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), desfășurată la Viena sub egida Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), prilej cu care a subliniat a prezentat realizările României în domeniul securității nucleare și cooperarea cu AIEA, derulată de autoritatea națională de reglementare, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) de la București, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară (ICONS 2020), co-prezidată de România, s-a încheiat cu declarația comună a celor peste 140 de țări participante privind îmbunătățirea securității nucleare în plan mondial și combaterea amenințărilor de terorism nuclear. Declarația Ministerială este disponibilă aici.

Conferința reprezintă un eveniment foarte important în domeniul securității nucleare, care este organizat odată la patru ani. 

Ministrul Bogdan Aurescu a deschis lucrările segmentului ministerial al conferinței alături de directorul general al AIEA Rafael Grossi și de co-președintele din partea Republicii Panama, vice-ministrul afacerilor externe, Federico Alfaro Boyd.

În intervenția sa, șeful diplomației române a trecut în revistă demersurile din ultimul an dedicate Conferinței și a punctat rolul României în negocierea Declarației Ministeriale, alături de co-președinte și de secretariatul AIEA, aceasta fiind adoptată prin consens cu prilejul segmentului ministerial al Conferinței. 

În calitate de co-președinte al conferinței, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat că “adoptarea declarației la nivel ministerial este dovada implicării continue a statelor membre AIEA în securitatea nucleară; este un document concis, cu implicații politice și orientat către viitor, care aduce o contribuție importantă la eforturile de consolidare a securității nucleare în întreaga lume”.

“Declarația Ministerială adoptată în cadrul ICONS 2020, prin consens, este rezultatul unui proces aprofundat, care a început la reuniunea Consiliului Guvernatorilor AIEA din martie 2019. Avem înaintea noastră un document concis, orientat spre viitor, ce reflectă voința noastră politică și adaugă valoare procesului de consolidare a securității nucleare la nivel global,” a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul intervenției naționale la Conferința Internațională privind Securitatea Nucleară.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat realizările României în domeniul securității nucleare și cooperarea cu AIEA, derulată de autoritatea națională de reglementare, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) de la București.

Șeful diplomației române a menționat desemnarea de către AIEA a Institutului de Cercetări Nucleare de la Pitești ca Centru Internațional de Excelență bazat pe Reactoare de Cercetare (ICERR), pentru o perioadă de cinci ani, evidențiind încă o dată angajamentul României față de misiunea și valorile AIEA.

Totodată, ministrul afacerilor externe a subliniat expertiza acumulată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” în domeniul dezafectării reactoarelor de cercetare, organizării de cursuri de pregătire pentru reprezentanți ai autorităților cu responsabilități în domeniul nuclear și criminalisticii nucleare.

În contextul participării la conferință, ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit și cu funcționarii români care activează în cadrul instituțiilor internaționale care au sediul la Viena. De asemenea, a avut întâlniri cu directorul general AIEA și cu secretarul energiei al SUA. 

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

PoliticCristina Buzașu, unul dintre primii trei români din DIASPORA, în guvernul Orban

EconomieMihai Daraban: China, posibil avantajată. Cum influenţează coronavirusul economia.

ExternAlexandru Lăzescu: De ce vrea Macron o Europă suverană în parteneriat cu Rusia

EvenimenteRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European: Trebuie să avem deschiderea să folosim inteligența artificială, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer

MoldovaEugen Tomac: Singura șansă pentru Republica Moldova este unirea cu RomâniaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe