Matei Bogdan
Publicat în 5 februarie 2020, 19:21 / 152 elite & idei

Bogdan Aurescu a discutat cu ambasadorul german despre aderarea României la Schengen: Ministrul a sublinat îndeplinirea tuturor criterilor necesare și contribuția la securitatea UE

Bogdan Aurescu a discutat cu ambasadorul german despre aderarea României la Schengen: Ministrul a sublinat îndeplinirea tuturor criterilor necesare și contribuția la securitatea UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere marți cu ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt. Cu această ocazie, Aurescu a militat pentru aderarea României la spațiul Schegen prin a arăta că au fost îndeplinite toate criteriile cerute pentru aderare, iar România a avut o contribuție imporantă la securitatea Uniunii Europene.

‘În același timp, Bogdan Aurescu a adus în discuție obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, reamintind îndeplinirea tuturor criteriilor necesare și subliniind contribuția importantă a României la securitatea UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Reamintim că de-a lungul timpului, România s-a lovit în special de opoziția Olandei, Germaniei, Austriei sau a Finlandei în momentul discutării aderării la spațiul Schengen.

Cu ocazia întrevederii, Aurescu a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat în repatrierea unui cetățean român prezent în China în zonele afectate de epidemia de coronavirus.

„Nu în ultimul rând, ministrul român de externe a exprimat mulțumirile părții române pentru sprijinul acordat pentru repatrierea unui cetățean român care a fost transportat de un zbor organizat de Germania, la data de 1 februarie 2020, din zonele afectate de epidemia de pneumonie virală (coronavirus) din R. P. Chineză”, arată Ministerul de Externe.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 4 februarie 2020, la sediul MAE, pe ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt.

Întrevederea a prilejuit un dialog extins cu privire la cooperarea româno-germană, ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul german subliniind legăturile dezvoltate și complexe dintre cele două țări, cu accent pe dialogul politico-diplomatic dinamic, cooperarea economică ascendentă și contactele interumane puternice.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat semnificația specială acordată de România relației cu Germania și caracterul strategic al relației bilaterale. În acest context, cei doi diplomați au discutat o serie de aspecte pregătitoare pentru vizita bilaterală pe care ministrul român de externe o va efectua, în viitorul apropiat, la Berlin, în contextul aniversării, în februarie 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

În ceea ce privește minoritatea germană din România și cetățenii români care trăiesc în Germania, cei doi oficiali au reconfirmat faptul că aceștia reprezintă o punte solidă de legătură între cele două state și sunt în atenția prioritară a autorităților române și germane în egală măsură, fiind menționat rolul important al Comisiei Mixte bilaterale în materie.

Pe agenda discuțiilor au mai figurat teme de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an, precum și teme regionale și internaționale, ministrul Aurescu exprimând interesul țării noastre de a aprofunda dialogul cu partea germană, pe fondul multiplelor provocări comune. Schimbul de opinii al celor doi interlocutori a evidențiat evaluarea similară privind evoluțiile din Republica Moldova și importanța implementării obligațiilor asumate în relațiile cu Uniunea Europeană pentru continuarea parcursului european.

În același timp, Bogdan Aurescu a adus în discuție obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, reamintind îndeplinirea tuturor criteriilor necesare și subliniind contribuția importantă a României la securitatea UE.

Nu în ultimul rând, ministrul român de externe a exprimat mulțumirile părții române pentru sprijinul acordat pentru repatrierea unui cetățean român care a fost transportat de un zbor organizat de Germania, la data de 1 februarie 2020, din zonele afectate de epidemia de pneumonie virală (coronavirus) din R. P. Chineză.

www.b1.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe