OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2012, 20:23 / 337 elite & idei

Bogdan Aurescu a participat la Belgrade Security Forum

Bogdan Aurescu a participat la Belgrade Security Forum

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut joi, 20 septembrie 2012, la Belgrad, în marja participării la  Belgrade Security Forum, o întrevedere cu vice-ministrul sârb al afacerilor externe din Ministerul Afacerilor Externe, Vera Mavric.

Oficialul român şi-a exprimat convingerea că noul statut al Serbiei în relaţia cu UE, de ţară candidată, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv în ce priveşte situaţia minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei. Totodată, acesta a reiterat interesul ţării noastre pentru implementarea deplină a Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte România – R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, semnat la 1 martie 2012, document asumat de ambele state şi care are prevederi concrete vizând îmbunătăţirea situaţiei persoanelor aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei.

În acest context, demnitarul român, care este şi co-preşedinte al Comisiei Mixte România – R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, a subliniat faptul că implementarea eficientă, de ambele părţi, a prevederilor Protocolului este un pas important în procesul ameliorării protecţiei acestora. A accentuat, totodată, faptul că pentru R. Serbia aplicarea recomandărilor Protocolului are o importanţă deosebită în contextul asumării şi implementării de către această ţară a criteriilor de aderare la UE.

Bogdan Aurescu a înaintat părţii sârbe o situaţie a aplicării recomandărilor din Protocol adresate părţii române şi a exprimat disponibilitatea de a participa la o întâlnire a co-preşedinţilor Comisiei Mixte cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, la Haga, în luna octombrie, pentru evaluarea gradului de implementare a Protocolului.

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi alte teme de interes bilateral, precum şi aspecte legate de parcursul european al Serbiei. Partea română a reiterat disponibilitatea de a continua negocierile pentru finalizarea Acordului pentru micul trafic de frontieră, subliniind că acesta reprezintă un instrument foarte util pentru fructificarea potenţialului economic, în beneficiul cetăţenilor români şi sârbi care locuiesc în zona de frontieră.

Totodată, a reafirmat că susţinerea parcursului european al Serbiei reprezintă un obiectiv constant, fiind reiterată disponibilitatea României de a asista eforturile de apropiere de UE, atât prin sprijin politic, cât şi tehnic.

Cu ocazia participării la lucrările Forumului de Securitate de la Belgrad, secretarul de stat Bogdan Aurescu va susţine, ca vorbitor principal, o intervenţie la sesiunea intitulată ‘Frozen Conflicts or Frozen Lives’. Demnitarul român va sublinia legătura dintre conflictele îngheţate din Europa şi fenomene precum traficul de droguri, arme sau activităţi teroriste, complex de acţiuni ce subminează securitatea colectivă şi stabilitatea socială. Va reafirma poziţia României privind conflictele îngheţate din Transnistria, Georgia sau Nagorno-Karabach, respectiv implicarea activă a întregii comunităţi internaţionale pentru găsirea unor soluţii efective, viabile şi imediate pentru aceste zone de instabilitate.

Informaţii suplimentare

La 1 martie 2012, la Bruxelles, a fost semnat, de către Reprezentanţii Permanenţi ai României şi Serbiei la UE, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale.

Belgrade Security Forum reprezintă o platformă regională de dialog politic la nivel înalt, care îşi propune să contribuie substanţial la dezvoltarea comunităţii de securitate în Balcanii de Vest şi la dezbaterile pe teme de politică externă şi de securitate europeană şi globală.

Belgrade Security Forum este organizat de o reţea de organizaţii neguvernamentale şi think tank-uri importante din Serbia – Belgrade Fund for Political Excellence, European Movement Serbia Belgrade Centre for Security Policy – în parteneriat cu Balkan Trust for Democracy (proiect al German Marshall Fund ), UN Women, United Nations Development Programme şi Comisia Atlantică Slovacă.

Derulată sub tema ‘Coping with the crisis: challenges to democracy and security’, ediţia din acest an a Forumului a reunit factori de decizie din Serbia şi din alte state europene, precum şi reprezentanţi de elită ai mediului academic local şi internaţional pentru a dezbate modalităţile de valorificare a oportunităţilor existente în vederea elaborării unor politici pragmatice, capabile să conducă la depăşirea efectelor crizei şi la consolidarea securităţii şi stabilităţii regiunii. La lucrările forumului au fost invitaţi să participe: Ivica Dačić‚ prim-ministru şi ministru de interne şi Aleksandar Vučić‚ prim-adjunct al primului ministru şi ministru al apărării din Serbia, Miroslav Lajčak‚ viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Slovaciei, Jiří Schneider‚ prim-adjunct al ministrului afacerilor externe şi secretar de stat pentru afaceri europene din R. Cehă, Ana Trišić-Babić‚ adjunct al ministrului afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe