OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 17:12 / 220 elite & idei

Bogdan Aurescu: Aderarea României la Schengen va spori securitatea acestui spațiu

Bogdan Aurescu: Aderarea României la Schengen va spori securitatea acestui spațiu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un mod de a spori securitatea acestui spațiu, precizând că țara noastră acționează deja ca membru de facto al Schengen.

„Această temă se află încă pe agendă și vom urmări cu atenție acest obiectiv, dar, în același timp, având în vedere contextul de securitate din Uniunea Europeană generat de aceste amenințări care vin din sud și care includ nu numai migrația ilegală, dar și fenomenul terorist, vom pleca de la premisa că având România în Spațiul Schengen este un mod de a spori securitatea Spațiului Schengen. România este foarte bine pregătită din punct de vedere tehnic și al resurselor umane și credem că aderarea României la Spațiul Schengen va spori securitatea acestui spațiu”, a spus Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Miroslav Lajcak.

El a arătat că țara noastră acționează deja de facto ca un stat membru Schengen și că acest lucru este „destul de vizibil” în modul în care România își securizează granițele, dar și în cooperarea cu statele Schengen în a securiza spațiul european.

„Luăm parte în practic toate misiunile FRONTEX, suntem foarte activi, avem un nivel înalt de participare cu experți și echipament în aceste misiuni. Suntem un stat membru UE responsabil, dar vom ține cont în toate demersurile noastre de contextul european”, a adăugat șeful diplomației române.

La rândul său, Lajcak a declarat că Slovacia sprijină în continuare aderarea României la Schengen, afirmând că aceasta ar fi trebuit să se producă demult.

El a arătat că România este unul dintre principalii parteneri strategici ai Slovaciei și un puternic partener comercial, indicând că schimburile comerciale se cifrează deja la 2 miliarde de euro.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe