OraNoua.ro
Publicat în 1 octombrie 2014, 19:52 / 250 elite & idei

Bogdan Aurescu: Atâta timp cât Crimeea este ocupată, nu se pune problema reducerii sancțiunilor la adresa Rusiei

Bogdan Aurescu: Atâta timp cât Crimeea este ocupată, nu se pune problema reducerii sancțiunilor la adresa Rusiei

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri că atâta vreme cât ocupația Crimeei se va menține, nu se pune problema reducerii sancțiunilor pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei.

„Nu sunt de acord cu ceea ce spunea la un moment dat un distins oficial european, că dacă lucrurile merg bine în estul Ucrainei, s-ar putea ca să se reducă nivelul de sancțiuni pentru Rusia. Nu cred că este o formulă corectă din punctul de vedere al perspectivelor de soluționare a conflictului. Avem nevoie de un sistem cât mai puternic de sancțiuni pentru a permite UE și comunității internaționale să negocieze eficient cu Rusia. Avem nevoie de aceste sancțiuni și atâta timp cât Crimeea este în continuare ocupată, nu cred, și poziția României va fi foarte clară în acest sens, nu se va pune problema pentru reducerea nivelului de sancțiuni la nivelul UE”, a spus Aurescu, în cadrul unei dezbateri referitoare la conflictul din Ucraina.

Pe de altă parte parte, diplomatul român și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu amânarea acordului de liber schimb între UE și Ucraina, argumentând că acest lucru înseamnă o amânare a reformei în Ucraina.

„Există un element de îngrijorare pe care vreau să-l exprim legat de decizia apărută în discuțiile dintre Uniunea Europeană, Federația Rusă și Ucraina pe 12 septembrie legat de amânarea aplicării Acordului de asociere în ceea ce privește partea sa de liber schimb până la sfârșitul anului 2015. Din punctul de vedere al României, orice fel de amânare a reformei în Ucraina este o soluție greșită. Ceea ce reprezintă, de fapt, impactul extrem de pozitiv al Acordului de asociere și al Acordului de liber schimb este faptul că el include (…) aproximativ 75%-80% aquis comunitar. (…) Credem că trebuie găsite soluții pentru ca acest proces de reformă să continue”, a afirmat Aurescu.

El a susținut că procesul de reformă din Ucraina „nu poate fi stopat”, pentru că el este necesar în evoluția Kievului, pentru ca acest stat să devină performant, stabil și să fie, în același timp, „un vecin și un partener de încredere pentru România”.

Secretarul de stat a mai arătat că situația din Ucraina reprezintă o oportunitate pentru România în ceea ce privește situația de securitate, precum și relațiile bilaterale.

Aurescu a făcut o analiză în ceea ce privește relațiile internaționale, în contextul conflictului din Ucraina, arătând că este vorba de o bătălie între două sisteme de valori, „mai degrabă spus între un sistem de valori și forță brută”.

Diplomatul a explicat că scopul Parteneriatului Estic a fost de a aduce în state precum Ucraina setul de valori pentru reconstrucția sau reforma unei societăți.

„Pentru leadershipul de la Kremlin evident că este un pericol să vezi că în Ucraina, de exemplu, o astfel de reformă reușește într-un model occidental. Asta ar reprezenta o alternativă extrem de periculoasă pentru societatea rusă, care este construită în ceea ce privește sistemul de putere pe un alt tip de structurare”, a punctat Aurescu.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat miercuri la dezbaterea „Ucraina: al doilea conflict înghețat la frontierele României”, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre.

 

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe