Matei Bogdan
Publicat în 24 februarie 2021, 11:14 / 213 elite & idei

Bogdan Aurescu: Centenarul relațiilor diplomatice România – Japonia deschide calea semnării în acest an a documentului fondator al Parteneriatului Strategic

Bogdan Aurescu: Centenarul relațiilor diplomatice România – Japonia deschide calea semnării în acest an a documentului fondator al Parteneriatului Strategic

Centenarul relațiilor diplomatice dintre România și Japonia deschide calea semnării în acest an a documentului fondator al Parteneriatul Strategic româno-nipon, a afirmat marți ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, într-un mesaj video transmis cu ocazia Zilei Naționale a Japoniei, celebrată la 23 februarie, ziua de naștere a împăratului Naruhito.

În mesajul menționat și publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe, Aurescu a adresat cele mai bune urări poporului japonez.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evocat marcarea, în acest an, a centenarului relațiilor diplomatice România – Japonia, perioadă marcată de cooperare și prietenie, ce deschide calea semnării, în cursul acestui an, a documentului fondator al Parteneriatului Strategic România-Japonia.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că, în ciuda distanței geografice dintre România și Japonia, apropierea și obiectivele comune ale celor două țări, în special în ceea ce privește angajamentul pentru multilateralism, democrație, drepturile omului și stat de drept, precum și o cooperare economică transparentă și echitabilă sunt tot mai evidente.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a mulțumit totodată Japoniei pentru sprijinul acordat României în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. 

De altfel, cu ocazia Zilei Japoniei, vicepremierul Dan Barna a avut marți o întrevedere cu ambasadorul nipon Hiroshi Ueda, unde a pledat ca Japonia să rămână  cel mai mare investitor asiatic din România.

Relațiile dintre România și Japonia au cunoscut o nouă dinamică în primul mandat al președintelui Klaus Iohannis și în timpul mandatelor lui Shinzo Abe, predecesorul lui Suga Yoshihide, la conducerea guvernului nipon.

Aflat în octombrie 2019 într-o vizită premieră în Japonia, prilejuită de ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito, președintele Klaus Iohannis a anunțat alături de Shinzo Abe că Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia va fi lansat în 2021, la 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Subiectul a fost abordat anul trecut și de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-o convorbire telefonică cu omologul său japonez, Toshimitsu Motegi.

Demersurile de încheiere a unui Parteneriat strategic bilateral România-Japonia au fost discutate la începutul anului de șeful diplomației române cu Hiroshi Ueda, noul ambasador al Japoniei la Bucureşti, în cadrul vizitei de prezentare de acestuia.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe