OraNoua.ro
Publicat în 16 septembrie 2015, 18:58 / 221 elite & idei

Bogdan Aurescu: Constatăm că este vorba de o încercare a părții ungare de a ne atrage într-o dispută artificială

Bogdan Aurescu: Constatăm că este vorba de o încercare a părții ungare de a ne atrage într-o dispută artificială

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că partea ungară continuă să folosească un limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic față de România și consideră că este vorba de o încercare a Ungariei de a atrage țara noastră într-o ”dispută artificială”.

„Există un tip de abordare care nouă ni se pare că este inadmisibil în relațiile între două state membre ale UE și în același timp doi parteneri strategici, mai ales că suntem doi vecini care avem interese comune în regiune și ar trebui să acționăm împreună, mai ales în contextul acestei crize europene cu privire la migrație. Ori abordarea părții ungare, care a început acest dialog prin acest anunț public făcut ieri în ceea ce privește intenția de a construi un gard la frontiera româno-ungară, este un mod de abordare a acestei probleme care nu o rezolvă. Noi am reacționat imediat în cursul zilei de ieri și am arătat inclusiv la momentul în care s-a transmis această intenție a părții ungare, am informat partea ungară că această abordare este o abordare care nu corespunde spiritului european și care, cu siguranță, nu corespunde nici Parteneriatului Strategic între țările noastre”, a spus Aurescu, la Parlament.

El a explicat că însărcinatul cu afaceri român la Budapesta nu a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, ci inițiativa a aparținut MAE român.

„Am trimis însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera această poziție a părții române și pentru a solicita explicații suplimentare cu privire la această intenție și cu acea ocazie s-au transmis acele nemulțumiri pe care partea ungară le are față de o declarație pe care primul-ministru a făcut-o la Târgu Jiu”, a arătat Aurescu.

Potrivit ministrului, „partea ungară în continuare folosește această dezinformare legată de modul în care un diplomat român este convocat”.

„Constatăm că se continuă acest limbaj care este inacceptabil din punct de vedere diplomatic față de partea română și constatăm că este vorba de o încercare a părții ungare de a ne atrage într-o dispută artificială în așa fel încât să se atenueze, cel mai probabil, percepția care se conturează cât mai mult de autoizolare pe care Ungaria o are în cadrul UE, ca urmare a acțiunilor pe care le întreprinde”, a mai spus Aurescu.

El a menționat că a informat Comisia Europeană cu privire la intenția părții ungare de a construi un gard între România și Ungaria, intenție care, în opinia sa, nu se bazează pe niciun fel de elemente reale.

„Nu există, din informațiile pe care le avem din partea MAI, o creștere a fluxului de persoane la frontiera sârbo-română. Prin urmare nu există nicio justificare pentru acest tip de abordare”, a conchis Aurescu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe