OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 16:21 / 273 elite & idei

Bogdan Aurescu, în vizită pe portavionul USS George H.W. Bush

Bogdan Aurescu, în vizită pe portavionul USS George H.W. Bush

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a efectuat miercuri o deplasare pe portavionul USS George H.W. Bush, aparținând forțelor navale ale SUA, aflat în Marea Mediterană.

Potrivit unui comunicat al MAE, vizita demnitarului român s-a înscris pe linia aprofundării cooperării româno-americane în domeniul securității și apărării, subsumate Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Dinamica acestei cooperări, adaptată la evoluțiile la nivel internațional, reflectă angajamentul puternic al celor două țări față de valorile comune euroatlantice, subliniază MAE.

În discuțiile cu oficialii militari americani, Bogdan Aurescu a evidențiat importanța proiectelor comune derulate cu SUA pentru securitate și stabilitate în Europa, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Astfel, participarea României la proiectul apărării antirachetă, precum și facilitarea, în 2014, pe teritoriul României a operațiilor de transport multimodal al resurselor materiale și umane aparținând Guvernului SUA dinspre și către Afganistan, în sprijinul operației NATO International Security Assistance Force și operației Enduring Freedom, reprezintă contribuții semnificative ale țării noastre atât în planul relațiilor România-SUA, cât și în planul mai amplu al securității Alianței Nord-Atlantice și Aliaților.

Portavionul USS George H. W. Bush face parte din clasa Nimitz, cu peste 300 de metri lungime și poate avea peste 80 de avioane de luptă la bord. Având propulsie nucleară și ajungând la o viteză de peste 30 de noduri, nava are la bord aproximativ 5.000 de persoane.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe