Matei Bogdan
Publicat în 11 decembrie 2019, 07:41 / 137 elite & idei

Bogdan Aurescu – întâlnire cu ambasadorul Finlandei; intensificarea dialogului politico-diplomatic – printre temele discutate

Bogdan Aurescu – întâlnire cu ambasadorul Finlandei; intensificarea dialogului politico-diplomatic – printre temele discutate

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit-o marţi în audienţă pe Marjut Akola, ambasadoarea Republicii Finlanda la Bucureşti, interlocutorii exprimându-şi dorinţa de intensificare a dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun, inclusiv în contextul celebrării, anul viitor, a centenarului relaţiilor diplomatice româno-finlandeze.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis marţi AGERPRES, părţile au manifestat interes pentru aprofundarea cooperării la nivel economic şi sectorial, în special în domeniul educaţiei şi al contracarării ameninţărilor hibride.

Discuţiile au prilejuit, totodată, un schimb de opinii pe subiecte de pe agenda europeană, printre care coordonarea în format trio (România – Finlanda – Croaţia) în contextul continuităţii agendei comune de priorităţi, politica de extindere a UE, precum şi evoluţiile recente din Republica Moldova.

Ministrul Aurescu a propus continuarea coordonării în cadrul Trio-ului de preşedinţii, a expus poziţia României cu privire la politica de extindere, subliniind că orice discuţie privind eficientizarea metodologiei extinderii nu trebuie să afecteze deciziile de deschidere a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania şi a reiterat evaluarea şi poziţia României cu privire la relaţia UE cu Republica Moldova, în contextul instalării noului Guvern de la Chişinău, astfel cum au fost expuse acestea cu prilejul reuniunii de ieri a Consiliului Afaceri Externe, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, un punct distinct pe agenda discuţiilor l-a constituit cazul minorilor Jalaskoski, care deţin cetăţenie română şi finlandeză.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat că partea română consideră că este necesară, din partea autorităţilor finlandeze competente, deschiderea spre un dialog constructiv cu privire la acest dosar şi a subliniat că orice soluţii în acest caz ar trebui să aibă în vedere, pe lângă legislaţia relevantă, specificul şi diversitatea culturale, care presupun şi menţinerea legăturii cu mama, şi în special principiul „interesului superior al copilului”, se menţionează în comunicat. 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe