OraNoua.ro
Publicat în 28 noiembrie 2012, 16:55 / 181 elite & idei

Bogdan Aurescu – Întrevedere cu E.S. Awn Shawkat Al-Khasawneh, fost vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie şi fost prim-ministru al Regatului Haşemit al Iordaniei

Bogdan Aurescu – Întrevedere cu E.S. Awn Shawkat Al-Khasawneh, fost vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie şi fost prim-ministru al Regatului Haşemit al Iordaniei

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, la 27 noiembrie 2012, o întrevedere cu E.S. Awn Shawkat Al-Khasawneh, fost vicepreşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie şi fost prim-ministru al Regatului Haşemit al Iordaniei. Întrevederea a avut loc în marja conferinţei organizate la Bucureşti pentru a marca 10 ani de la intrarea în vigoare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi 115 ani de la naşterea şi 60 de ani de la trecerea în nefiinţă a diplomatului şi juristului român Vespasian V. Pella, promotor al ideii înfiinţării unei curţi penale internaţionale permanente.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a evocat experienţa pozitivă recentă a României în cadrul procedurilor din faţa CIJ, în cazul Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), finalizat la 3 februarie 2009 cu o soluţie adoptată cu unanimitate de către judecătorii CIJ, la momentul adoptării hotărârii E.S. Awn Shawkat Al-Khasawneh ocupând funcţia de vicepreşedinte al CIJ.

Totodată, demnitarul român a prezentat iniţiativa recentă a României, anunţată de ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu prilejul recentei reuniuni la nivel înalt care a avut loc cu ocazia Adunării Generale ONU, privind ‘Supremaţia Dreptului (Rule of Law) la Nivel Naţional şi Internaţional’, privind declanşarea unei dezbateri publice interne asupra acceptării de către România a jurisdicţiei obligatorii a CIJ, în baza art. 36 din Statutul Curţii. A informat, în context, cu privire la intenţia MAE de a organiza o serie de evenimente la Bucureşti, în cursul anului viitor, ca parte a dezbaterii publice pe acest subiect.

Referitor la stadiul relaţiilor bilaterale romano-iordaniene, secretarul de stat a apreciat că acestea se pot constitui fără echivoc într-un model de bună cooperare, caracterizat printr-o dinamică accentuată a dialogului politico-diplomatic la toate nivelurile, prin convergenţa intereselor de securitate şi prin dorinţa comună de aprofundare a cooperării economice. Astfel, Bogdan Aurescu a evocat creşterea cu 114% a schimburilor comerciale în anul 2011 faţă de anul anterior şi dorinţa revitalizării Consiliului de Afaceri româno-iordanian, dar şi proiectul conectării economice a porturilor Constanţa şi Aqaba. A arătat că relaţiile bilaterale beneficiază şi de un capital uman impresionant: comunitatea românească din Iordania de peste 4000 de persoane şi cei peste 11000 de absolvenţi iordanieni, în România, de studii superioare.

De asemenea, cei doi interlocutori au făcut un schimb de opinii cu privire la problematica de securitate regională, cu precădere asupra perspectivelor crizei siriene şi ale Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe