Matei Bogdan
Publicat în 25 martie 2020, 14:37 / 141 elite & idei

Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor de Extene din UE; COVID-19 şi criza siriană, pe agendă

Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor de Extene din UE; COVID-19 şi criza siriană, pe agendă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, prin sistem videoconferinţă, la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, ce a avut ca punct principal pe agendă pandemia COVID-19, informează un comunicat de presă al MAE, transmis AGERPRES.

Discuţia s-a concentrat pe necesitatea coordonării mai eficiente la nivel european în sprijinul limitării consecinţelor nedorite ale pandemiei, cu măsuri concrete care să asigure transportul mărfurilor şi al persoanelor, repatrierea cetăţenilor europeni din state terţe, precum şi alte modalităţi de sprijin, arată sursa citată.

Ministrul Aurescu a evidenţiat importanţa solidarităţii europene în acest context şi a atras atenţia asupra necesităţii aplicării măsurilor identificate în urma videoconferinţei liderilor europeni din 17 martie.

El a evocat provocările din ultima perioadă privind tranzitul mărfurilor şi revenirea în ţară a cetăţenilor români, precum şi demersurile pentru identificarea de soluţii practice la dificultăţile semnalate.

Aurescu a pledat pentru o coordonare mai strânsă între ambasadele statelor membre şi Delegaţiile UE în aceste state, cu sprijinul Serviciului European de Acţiune Externă, pentru facilitarea repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în state terţe faţă de UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că este necesar să nu mai existe blocaje la frontierele şi pe teritoriul unor state membre, astfel încât să fie permis accesul cetăţenilor care trebuie să se întoarcă la casele lor din alte ţări UE.

„De asemenea, a menţionat că este necesar, în acest scop, un răspuns coordonat şi eficient pentru asistarea cetăţenilor UE din interiorul spaţiului Uniunii. A arătat, în acest sens, că restricţiile aplicate de unele state europene la frontiere duc la aglomerări la punctele de trecere a frontierelor, care creează situaţii dificil de gestionat. În plus, şeful diplomaţiei române a atras atenţia că trebuie identificate şi soluţii care să permită continuarea circulaţiei forţei de muncă transfrontaliere, afectată de măsurile restrictive luate, aceasta fiind o problemă cu care şi România se confruntă”, se arată în comunicat.

Totodată, Aurescu a subliniat importanţa asigurării tranzitului nestingherit al transporturilor de mărfuri, prin crearea de coridoare dedicate, acesta fiind necesar pentru aprovizionarea cu bunuri a economiilor statelor UE, care este esenţială mai ales în acest context de criză.

Ministrul român de Externe a menţionat importanţa „crucială” a asigurării necesarului cu bunuri medicale pentru combaterea pandemiei, potrivit MAE.

În cadrul reuniunii, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a făcut o scurtă informare cu privire la evoluţiile dosarului Siria/Turcia. Schimbul de opinii între miniştri a urmat discuţiei din cadrul reuniunii extraordinare a CAE din 6 martie de la Zagreb, vizând cu precădere evaluarea premiselor pentru stabilizarea situaţiei de securitate şi umanitare în Siria şi perspectivele procesului politic de pace în noile condiţii. Oficialii s-au referit şi la importanţa continuării cooperării UE-Turcia în vederea gestionării consecinţelor crizei umanitare, precizează MAE.

Ministrul Aurescu a arătat că identificarea unei soluţii politice, în cadrul prevăzut de ONU, este singurul răspuns viabil la criza siriană. Totodată, a atras atenţia că asigurarea stabilităţii în regiune şi continuarea cooperării cu Turcia, inclusiv în privinţa implementării depline a Declaraţiei comune UE-Turcia din martie 2016, rămân „esenţiale”. 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe