Matei Bogdan
Publicat în 25 martie 2020, 14:37 / 28 elite & idei

Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor de Extene din UE; COVID-19 şi criza siriană, pe agendă

Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor de Extene din UE; COVID-19 şi criza siriană, pe agendă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, prin sistem videoconferinţă, la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, ce a avut ca punct principal pe agendă pandemia COVID-19, informează un comunicat de presă al MAE, transmis AGERPRES.

Discuţia s-a concentrat pe necesitatea coordonării mai eficiente la nivel european în sprijinul limitării consecinţelor nedorite ale pandemiei, cu măsuri concrete care să asigure transportul mărfurilor şi al persoanelor, repatrierea cetăţenilor europeni din state terţe, precum şi alte modalităţi de sprijin, arată sursa citată.

Ministrul Aurescu a evidenţiat importanţa solidarităţii europene în acest context şi a atras atenţia asupra necesităţii aplicării măsurilor identificate în urma videoconferinţei liderilor europeni din 17 martie.

El a evocat provocările din ultima perioadă privind tranzitul mărfurilor şi revenirea în ţară a cetăţenilor români, precum şi demersurile pentru identificarea de soluţii practice la dificultăţile semnalate.

Aurescu a pledat pentru o coordonare mai strânsă între ambasadele statelor membre şi Delegaţiile UE în aceste state, cu sprijinul Serviciului European de Acţiune Externă, pentru facilitarea repatrierii cetăţenilor europeni aflaţi în state terţe faţă de UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că este necesar să nu mai existe blocaje la frontierele şi pe teritoriul unor state membre, astfel încât să fie permis accesul cetăţenilor care trebuie să se întoarcă la casele lor din alte ţări UE.

„De asemenea, a menţionat că este necesar, în acest scop, un răspuns coordonat şi eficient pentru asistarea cetăţenilor UE din interiorul spaţiului Uniunii. A arătat, în acest sens, că restricţiile aplicate de unele state europene la frontiere duc la aglomerări la punctele de trecere a frontierelor, care creează situaţii dificil de gestionat. În plus, şeful diplomaţiei române a atras atenţia că trebuie identificate şi soluţii care să permită continuarea circulaţiei forţei de muncă transfrontaliere, afectată de măsurile restrictive luate, aceasta fiind o problemă cu care şi România se confruntă”, se arată în comunicat.

Totodată, Aurescu a subliniat importanţa asigurării tranzitului nestingherit al transporturilor de mărfuri, prin crearea de coridoare dedicate, acesta fiind necesar pentru aprovizionarea cu bunuri a economiilor statelor UE, care este esenţială mai ales în acest context de criză.

Ministrul român de Externe a menţionat importanţa „crucială” a asigurării necesarului cu bunuri medicale pentru combaterea pandemiei, potrivit MAE.

În cadrul reuniunii, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a făcut o scurtă informare cu privire la evoluţiile dosarului Siria/Turcia. Schimbul de opinii între miniştri a urmat discuţiei din cadrul reuniunii extraordinare a CAE din 6 martie de la Zagreb, vizând cu precădere evaluarea premiselor pentru stabilizarea situaţiei de securitate şi umanitare în Siria şi perspectivele procesului politic de pace în noile condiţii. Oficialii s-au referit şi la importanţa continuării cooperării UE-Turcia în vederea gestionării consecinţelor crizei umanitare, precizează MAE.

Ministrul Aurescu a arătat că identificarea unei soluţii politice, în cadrul prevăzut de ONU, este singurul răspuns viabil la criza siriană. Totodată, a atras atenţia că asigurarea stabilităţii în regiune şi continuarea cooperării cu Turcia, inclusiv în privinţa implementării depline a Declaraţiei comune UE-Turcia din martie 2016, rămân „esenţiale”. 

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe