OraNoua.ro
Publicat în 5 februarie 2014, 01:47 / 140 elite & idei

Bogdan Aurescu (MAE): Procesul de la Haga – model de soluționare a diferendelor internațioanle pe cale pașnică

Bogdan Aurescu (MAE): Procesul de la Haga – model de soluționare a diferendelor internațioanle pe cale pașnică

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, fost Agent al României în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga în procesul cu Ucraina privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, a declarat, luni, că acest proces și mai ales rezultatul său reprezintă un model pentru soluționarea problemelor internaționale pe cale pașnică.

„Procesul de la Haga și rezultatul său reprezintă un model de soluționare pașnică a diferendelor internaționale pe cale pașnică în regiunea extinsă a Mării Negre și în vecinătatea ei. Este o zonă care (…) nu duce lipsă de conflicte și tensiuni, de la delimitări maritime în curs în Marea Caspică, Adriatică și Mediterană, la conflicte înghețate și diferende privind minoritățile internaționale și energie”, a afirmat Aurescu în cadrul Conferinței Internaționale „România și Curtea Internațională de Justiție. 5 ani de la Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”.

Aurescu a apreciat că, dincolo de succesul diplomației române în acest caz, este deosebit de importantă miza energetică a zonei.

„Dincolo de bătălia juridică (…), miza obținerii unei linii favorabile de delimitare a fost, cu adevărat, reprezentată de resursele de hidrocarburi ale zonei. Sunt bucuros că activitățile de explorare realizate până acum arată perspectivele bune pentru resurse importante în zona alocată de Hotărâre României, ceea ce este de natură să asigure un grad înalt de independență României în viitorul nu foarte îndepărtat”, a afirmat secretarul de stat.

Prin decizia Curții Internaționale de Justiție de acum cinci ani, România a obținut, în urma unui proces cu Ucraina, 79,34% din zona în dispută de aproximativ 12.200 de kilometri pătrați, adică 9.700 de kilometri pătrați de platou continental și zona economică exclusivă, reprezentând prima extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe