OraNoua.ro
Publicat în 3 decembrie 2014, 20:55 / 150 elite & idei

Bogdan Aurescu: NATO trebuie să mențină în atenție securitatea Mării Negre

Bogdan Aurescu: NATO trebuie să mențină în atenție securitatea Mării Negre

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, miercuri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apreciind, în cadrul întrevederii, că Alianța Nord-Atlantică trebuie să mențină în atenție securitatea Mării Negre, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către MAE.

Potrivit sursei citate, acest fapt trebuie să fie reflectat în cadrul măsurilor de întărire a securității Aliate, inclusiv prin continuarea exercițiilor comune, a schimbului de informații și evaluări.

Întrevederea s-a desfășurat în contextul reuniunilor miniștrilor de externe din statele Aliate și a prilejuit evaluarea progreselor înregistrate în implementarea deciziilor șefilor de stat și de guvern adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu accent pe obiectivele prioritare ale României, precizează MAE.

Cu această ocazie, șeful diplomației române l-a asigurat pe secretarul general al NATO de sprijinul deplin al Bucureștiului pentru mandatul acestuia, precum și de angajamentul României de a se manifesta, în continuare, ca un „aliat de nădejde, cu contribuții semnificative la obiectivele, politicile și misiunile Alianței”.

Totodată, Aurescu a subliniat că România acordă o importanță deosebită obținerii, încă din 2015, a unor rezultate concrete și vizibile privind aplicarea Planului de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție al Alianței, inclusiv sub forma unei prezențe Aliate pe teritoriul țării. Ministrul român al afacerilor externe a reconfirmat disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă și control ale NATO pe teritoriul național.

În cadrul întâlnirii a fost abordat și subiectul Afganistan, context în care Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul României în această țară și l-a informat pe Stoltenberg cu privire la aportul „substanțial” al Bucureștiului la nouă misiune de instruire, consultanță și asistență — „Resolute Support” — ce va debuta la 1 ianuarie 2015.

De asemenea, Aurescu l-a informat pe Jens Stoltenberg cu privire la stadiul operaționalizării Bazei Deveselu, care decurge „fără întârzieri”.

„Secretarul general al NATO a apreciat rolul constant și substanțial al țării noastre în cadrul NATO, arătând că România și-a consolidat profilul unui Aliat solid, de încredere, cu abordări ce contribuie la securitatea Alianței în ansamblu. A apreciat în mod deosebit menținerea unei contribuții substanțiale a României în Afganistan, subliniind că aceasta are un rol esențial pentru reușita noii misiuni. A încurajat continuarea participării active a României la obiectivele și politicile Alianței”, arată MAE.

Potrivit sursei citate, în finalul întrevederii, ministrul român al afacerilor externe a reiterat invitația adresată secretarului general al NATO de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, invitație acceptată de acesta.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe