OraNoua.ro
Publicat în 22 februarie 2017, 17:42 / 318 elite & idei

Bogdan Aurescu: O Curte Internațională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenție, dar și de descurajare

Bogdan Aurescu: O Curte Internațională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenție, dar și de descurajare

O Curte Internațională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenție dar și de descurajare, lupta împotriva acestei amenințări mondiale fiind nu „doar o obligație legală pentru fiecare stat, ci și obligația comunității internaționale ca întreg”, a apreciat joi consilierul prezidențial pe politică externă, Bogdan Aurescu.

În debutul conferinței internaționale „Spre o Curte Internațională împotriva Terorismului?”, Aurescu a amintit că la începutul anului 2015 România a lansat un proces de reflecție referitor la posibilitatea înființării unei noi instanțe penale internaționale împotriva terorismului. Spania s-a alăturat inițiativei, participând la demersuri comune de promovare la nivel bilateral și multilateral, iar Olanda a oferit sprijin la nivel tehnic.

„Terorismul nu este doar una dintre cele mai atroce crime, ci și o provocare globală și astfel trebuie să fie abordat”, a evidențiat consilierul prezidențial.

În opinia sa, „O Curte Internațională împotriva Terorismului ar avea un rol de prevenție, dar și de descurajare”. „Judecarea teroriștilor în tribunale internaționale ar da asigurări că asemenea procese sunt corecte”, a adăugat el.

De asemenea, Bogdan Aurescu a creionat ceea ce a numit „arhitectura” unei asemenea curți internaționale. „Noul tribunal va fi bazat pe principiul de subsidiaritate și complementaritate cu jurisdicțiile naționale”, a spus consilierul prezidențial, adăugând că „mecanismul ideal” pentru înființarea unui asemenea organism ar fi „un tratat internațional (…) care ar putea fi negociat sub auspiciile Națiunilor Unite”.

„Poate unii vor spune că acest proiect este greu de realizat, că ridică multiple întrebări, legate de politică, de legislație, financiare. Dar ce proiect de asemenea amplitudine este ușor de realizat? A fost nevoie de decenii pentru crearea Curții Penale Internaționale de la Haga”, a adăugat Aurescu. „Trebuie să realizăm că împreună putem face lucruri mai multe și mai bune decât atunci când acționăm individual. (…) Nu luptăm împotriva forței cu forță, ci și cu valori, cu valoarea dreptului internațional”, a punctat el.

În ceea ce privește chestiunea costurilor unui asemenea demers, Aurescu a vorbit, în context, despre victimele atentatelor teroriste. „Adevărata întrebare pentru cei ce pun astfel problema este ‘care e prețul vieților oamenilor morți într-un atac terorist?’ Putem să ne permitem să facem economie de eforturi și bani când vine vorba de combaterea unui asemenea pericol global?”, a întrebat Bogdan Aurescu.

„Lupta împotriva terorismului nu este doar o obligație legală pentru fiecare stat, dar și obligația comunității internaționale ca întreg”, a concluzionat consilierul prezidențial.

La rândul său, ambasadorul Spaniei în România, Ramiro Fernandez Bachiller, a vorbit despre atentatele teroriste din țara sa, inclusiv cel de la Madrid, din 11 martie 2004, în urma căruia au murit 193 de oameni, între care 16 români.

„Expansiunea grupurilor teroriste și creșterea nivelului atrocităților atacurilor au făcut ca nevoia de implicare a comunității internaționale să fie mai mare”, a afirmat diplomatul, adăugând că inițiativa româno-spaniolă „recunoaște dimensiunea transnațională a terorismului”. „Fiecare țară are obligația să lupte împotriva terorismului, dar există, în aceeași măsură, responsabilitatea comunității internaționale să folosească toate uneltele dreptului internațional pentru a combate fenomenul”, a subliniat el.

În opinia sa, o Curte Internațională împotriva Terorismului „ar adăuga credibilitate, legitimitate, neutralitate și independență”.

„România și Spania sunt deschise spre a discuta detaliile acestui demers”, a afirmat el.

Dănuț Neculăescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a vorbit despre transformarea fenomenului terorismului de-a lungul timpului.

„Mesajul transmis publicului din lumea întreagă este că niciun stat nu este imun și niciun loc nu este sigur. (…) Nicio țară nu poate înfrunta singură această provocare”, a precizat el.

Conform secretarului de stat în MAE, inițiativa unei Curți Internaționale „umple un gol”. „Suntem conștienți de faptul că un tribunal internațional nu este o soluție miraculoasă, dar umple un gol, punând în acțiune instrumentele dreptului internațional și adaugă credibilitate, prin condamnarea mondială a actului terorist”, a adăugat Neculăescu.

Evenimentul de joi, care se desfășoară de-a lungul întregii zile, cuprinde dezbateri între reprezentanți ai mediului academic internațional, cu bogată experiență în domeniu, membri ai comunității diplomatice locale și experți guvernamentali. Conferința are ca scop contribuția la conturarea abordărilor celor mai potrivite în plan internațional pentru eficientizarea luptei împotriva fenomenului terorist, indiferent de forma de manifestare.

Manifestarea este organizată de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării al Regatului Spaniei și Asociația Internațională de Drept Penal.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe