OraNoua.ro
Publicat în 23 octombrie 2014, 17:40 / 213 elite & idei

Bogdan Aurescu participa la ceremonia de inaugurare a liniei de transport maritim Constanța – Batumi – Iliciovsk

Bogdan Aurescu participa la ceremonia de inaugurare a liniei de transport maritim Constanța – Batumi – Iliciovsk

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 16 octombrie 2014, la ceremonia de inaugurare a liniei de transport maritim pe ruta Constanța (România) — Batumi (Georgia) — Iliciovsk (Ucraina).

Oficialul român a subliniat, cu ocazia lansării proiectului, importanța economică și politică a lansării noii linii de transport maritim Constanța — Batumi — Iliciovsk.

Astfel, această inițiativă privată, dezvoltată de o companie română și una ucraineană, vine în sprijinul intensificării relațiilor economice dintre România și Georgia, respectiv între România și Ucraina, și mai departe, cu restul țărilor din Caucazul de Sud și Asia Centrală, precum Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan și, mai departe, chiar cu China.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidențiat eforturile depuse la nivel politic de către ministerele afacerilor externe din România și Georgia, inclusiv la nivelul miniștrilor afacerilor externe, mai ales în ultima perioadă, pentru concretizarea proiectului conexiunii dintre cele două state peste Marea Neagră.

Secretarul de stat a subliniat susținerea activă de către România a aspirațiilor europene ale celor două state, precum și a suveranității și integrității teritoriale a Georgiei și Ucrainei în actualul context de securitate regional. A reamintit faptul că țara noastră a fost primul stat membru al UE care a ratificat, pe 3 iulie 2014, Acordurile de Asociere, inclusiv componentă de Liber Schimb, cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Demnitarul român a mai arătat că unul din proiectele prioritare ale României vizează realizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră — Marea Caspică, proiect cvadripartit cu participarea României, Georgiei, Azerbaidjanului și Turkmenistanului. Proiectul vizează valorificarea rutei maritime Constanța — Batumi și a rutei fluviale pe Dunăre, până în centrul și vestul Europei. Această rută oferă cea mai scurtă și mai rapidă cale de transport către Europa pentru marfa provenind din Caucazul de Sud și Asia Centrală, dar și, mai departe, din China.

În acest context, oficialul român a încurajat operatorii economici români și pe cei din țările partenere să facă demersuri în vederea fructificării acestor oportunități.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că deschiderea conexiunii de feribot România — Georgia — Ucraina reprezintă un prim pas în concretizarea acestui proiect mai amplu. ‘În actualul context regional de securitate, marcat de agresiunea rusă în Ucraina, care a încălcat dreptul internațional și a afectat echilibrul de securitate la Marea Neagră, proiectul inițiat astăzi arată, prin contrast, o cu totul altă abordare față de interesele regionale. El arată că atunci când trei state vecine riverane lucrează împreună în spirit de cooperare deschisă, proiecte îndrăznețe cu beneficii concrete pentru popoarele din regiune sunt posibile’, a arătat Bogdan Aurescu.

La ceremonie au fost prezenți și secretarul de stat coordonator pentru transport naval Iulian Matache, vice-ministrul georgian al economiei și dezvoltării durabile Nația Mikeladze, vice-ministrul ucrainean al infrastructurii Oksana Reiter, alți oficiali, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în România.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe