OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 13:45 / 137 elite & idei

Bogdan Aurescu a participat la Conferința Internațională GLOBSEC 2014

Bogdan Aurescu a participat la Conferința Internațională GLOBSEC 2014

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, la Bratislava, la Conferința Internațională de Securitate GLOBSEC 2014, care are loc în perioada 14 — 16 mai 2014. În cadrul Conferinței, Bogdan Aurescu a fost prezent, în calitate de vorbitor principal, la panelul ‘Securing NATO’s Borders’.

Cu acest prilej, demnitarul român s-a referit la evoluțiile de securitate din imediata vecinătate a României, subliniind importanța care trebuie acordată în acest context misiunii principale a NATO de asigurare a apărării colective.

Secretarul de stat s-a referit si la demersurile de operaționalizare a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice și la contribuția semnificativă a țării noastre în acest sens, prin intermediul bazei Deveselu. Bogdan Aurescu a arătat astfel că acest proiect este unul dintre cele mai importante în cadrul dimensiunii politico-militare și de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, care se află în centrul politicii externe a României, alături de participarea la UE și NATO. A subliniat că decizia de participare a României la Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării împotriva Rachetelor Balistice în Europa (EPAA) a fost o decizie suverană a României, o contribuție la securitatea României, a SUA și a Alianței.

Demnitarul român a prezentat stadiul aplicării Acordului româno-american din 2011 privind apărarea antirachetă, accentuând că termenul de operaționalizare a sistemului de la Deveselu se menține la orizontul anului 2015, fără niciun fel de întârzieri de la calendarul agreat cu SUA, fiind asigurate totodată sursele de finanțare necesare. Totodată, s-a referit la determinarea Aliaților de a edifica sistemul antirachetă al NATO, evidențiind că semnificația acestuia depășește componenta strict militară și reprezintă, în același timp, o expresie a solidarității Aliate pentru apărarea spațiului euro-atlantic.

Referindu-se la capabilitățile NATO în materie de apărare, inclusiv din perspectiva apărării antirachetă, Bogdan Aurescu a arătat că evoluțiile îngrijorătoare din Ucraina confirmă necesitatea unei prezențe sporite a SUA și a NATO în general pe teritoriul statelor membre din flancul estic al Alianței, inclusiv în România. Din această perspectivă, prezența permanentă a SUA pe teritoriul României, prin facilitatea antirachetă de la Deveselu, are și semnificația politică a unui angajament ferm pentru securitatea României.

Informații suplimentare

Eveniment de tradiție în Europa Centrală, lansat în urmă cu 8 ani, GLOBSEC s-a remarcat ca un important forum central-european de politică externă și securitate, oferind ocazia unor întâlniri între factori politici de nivel înalt și experți de renume, din Europa și SUA. Pe termen lung, GLOBSEC își propune să devină o platformă de reflecție internațională, care să plaseze Europa Centrală în fluxul gândirii strategice transatlantice și să contribuie, din perspectiva acestei regiuni, la alcătuirea agendei transatlantice de securitate, politică externă și economică.

In cadrul panelului ‘Securing NATO’s Borders’ au mai participat ca vorbitori Ian Brzezinski, senior fellow al Atlantic Council, gen. Vicenzo Camporini, vicepreședinte al Institutului pentru Afaceri Internaționale din Roma, fost sef al Statului Major italian, Robert Stein, senior fellow al US Defense Science Board și membru al Comitetului Consultativ privind Apărarea Antirachetă din SUA.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe