OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 08:18 / 156 elite & idei

Bogdan Aurescu: Participarea la conferința ‘De la Vilnius la Riga’

Bogdan Aurescu: Participarea la conferința ‘De la Vilnius la Riga’

Comunicat de presă

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la conferința ‘De la Vilnius la Riga’

București, 11 februarie 2014

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi la conferința ‘De la Vilnius la Riga’ organizată de către Ambasada Georgiei în România în colaborare cu Institutul Aspen România și German Marshall Fund, cu prilejul vizitei oficiale în România a președintelui Parlamentului Georgiei, Davit Usupashvili.

Oficialul român a salutat prezența oaspetelui georgian la București, exprimând interesul pentru consolidarea relațiilor între cele două foruri legislative român și georgian, inclusiv la nivelul grupurilor de prietenie. A subliniat nivelul foarte bun al dialogului politico-diplomatic româno-georgian, precum și faptul că Georgia este principalul partener economic al României în regiunea Caucazului de Sud.

Bogdan Aurescu a reiterat susținerea constantă a României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Georgiei. A evidențiat sprijinul concret acordat de țara noastră la nivelul UE, în cursul anului trecut, pentru parafarea integrală a Acordului de Asociere și a Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cu Georgia la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, 28-29 noiembrie 2013 și a confirmat sprijinul pentru semnarea cât mai curând posibil a pachetului de la Vilnius până în august anul acesta, în mandatul actualei Comisii Europene, precum și pentru implementarea Agendei de Asociere. De asemenea, a exprimat speranța că autoritățile georgiene vor continua implementarea reformelor necesare pentru avansarea în îndeplinirea Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor și trecerea cât mai curând la a doua etapă a acestuia. A subliniat importanța îndeplinirii angajamentelor asumate de către Guvernul georgian pentru intrarea într-o nouă etapă a asocierii politice și integrării economice cu Uniunea Europeană.

Totodată, oficialul român a reconfirmat sprijinul României pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictelor prelungite din Georgia, pe baza principiilor de drept internațional, în special cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Georgiei în cadrul granițelor ei recunoscute internațional.

Președintele Parlamentului Georgiei a salutat relațiile tradiționale de prietenie dintre România și Georgia, exprimând satisfacția pentru nivelul foarte bun al dialogului politic bilateral. A mulțumit pentru sprijinul acordat de România realizării obiectivelor Georgiei de integrare în UE și NATO.

Oficialul georgian a subliniat hotărârea autorităților georgiene de a veni în întâmpinarea oricăror provocări ce ar putea apărea și de a îndeplini angajamentele asumate pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană și euro-atlantică.

Informații suplimentare

România și Georgia au aniversat, la 25 iunie 2012, două decenii de relații diplomatice. Georgia este principalul partener comercial al României din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele două țări înregistrând peste 200 milioane de euro în 2012 și 2013. România rămâne principalul contributor la activitatea misiunii civile EUMM Georgia, cu 35 de persoane dislocate în teren, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.

Georgia este stat prioritar pentru politica internațională de cooperare pentru dezvoltare a României. Ministerul Afacerilor Externe din România contribuie cu 160.000 USD la proiectul implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Georgia în domeniul consolidării încrederii și reconstrucției post-conflict în Georgia. În perioada 2013-2014, Ambasada României la Tbilisi desfășoară, în calitate de Ambasadă Punct de Contact (CPE) NATO în Georgia, un program dens, variat, ce include activități destinate sprijinirii aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei: seminarii, mese rotunde, conferințe de prezentare a experienței aderării României la NATO, vizite și întâlniri de informare în teritoriu pe problematica NATO și a relațiilor Georgiei cu NATO, expoziții de fotografii, redactarea și difuzarea unor buletine informative CPE NATO.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe