OraNoua.ro
Publicat în 12 decembrie 2012, 20:50 / 166 elite & idei

Bogdan Aurescu – Participarea României la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE

Bogdan Aurescu – Participarea României la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a condus delegaţia română la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are loc în perioada 6-7 decembrie 2012, la Dublin.

Reuniunea, care a marcat încheierea Preşedinţiei-În-Exerciţiu irlandeze a OSCE, a făcut un bilanţ de etapă privind progresele înregistrate în crearea unei comunităţi de securitate euro-atlantică şi euro-asiatică, obiectiv stabilit la Consiliul Ministerial al OSCE de la Vilnius (decembrie 2011).

În cadrul intervenţiei în plenul Reuniunii, şeful delegaţiei române a menţionat susţinerea, de către România, a lansării Procesului Helsinki+40, care, în perspectiva aniversării a patru decenii de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, îşi propune abordarea multidimensională a securităţii, a problematicii conflictelor prelungite şi a respectării drepturilor omului.

De asemenea, oficialul român a subliniat necesitatea implementării tuturor angajamentelor OSCE, cu accent pe aspectele prioritare, precum soluţionarea conflictelor prelungite, securitatea energetică, consolidarea capacităţii OSCE în ciclul conflictual, combaterea terorismului, ameninţările transnaţionale, libertatea mass media.

Secretarul de stat a declarat: ‘OSCE a jucat adesea rolul de creator de standarde în domeniul drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept şi are cel mai bogat acquis de angajamente privind Dimensiunea Umană dintre organizaţiile regionale. Doresc să subliniez angajamentul puternic şi deplin al României pentru valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, inclusiv pentru respectarea proceselor constituţionale, atât pe plan intern, cât şi în întregul spaţiu al OSCE.’

Totodată, şeful delegaţiei României a pledat pentru înregistrarea unor progrese tangibile în soluţionarea conflictului din Republica Moldova şi necesitatea concentrării eforturilor comunităţii internaţionale pentru reglementarea diferendului transnistrean.

În marja reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut întrevederi bilaterale cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale, cu Iurie Leancă, Viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe, Eugen Carpov, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, precum şi cu Jiri Schneider, prim-adjunct al ministrului ceh de externe.

Elemente de context:

Consiliul Ministerial al OSCE este principalul eveniment anual al organizaţiei, ce reuneşte miniştri de externe, înalţi oficiali din cele 57 de State Participante ale OSCE, reprezentanţi ai statelor partenere de cooperare din Asia şi regiunea mediteraneană, ai organizaţiilor internaţionale partenere (UE, NATO, organisme ONU, Consiliul Europei).

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe