Matei Bogdan
Publicat în 19 mai 2021, 09:25 / 311 elite & idei

Bogdan Aurescu: Prin participarea la summitul B9, președintele SUA a arătat că are încredere în România

Bogdan Aurescu: Prin participarea la summitul B9, președintele SUA a arătat că are încredere în România

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a afirmat duminică că summitul formatului București 9 găzduit luni de președintele Klaus Iohannis și participarea, pentru prima oară, a unui președinte al Statelor Unite reprezintă succese ale României, subliniind totodată că șeful statului l-a invitat pe omologul său american, Joe Biden, să efectueze o vizită în România.

Ministrul de externe a vorbit la emisiunea Insider Politic de la Prima TV despre rezultatele Summitului B9, reunește statele de pe flancul estic al NATO, arătând că acest format se bucură de susținerea Alianței Nord-Atlantice și este privită ca o contribuție la summitul aliat din 14 iunie. Aurescu a catalogat de asemenea participarea online a preşedintelui Joe Biden la summit-ul de la Bucureşti drept un succes, el subliniind că “diplomaţia în general, de un an şi ceva,  s-a mutat în online, cu unele excepţii în funcţie de evoluţiile situaţiei pandemice” şi arătând că şi preşedinţii altor state au participat la summit tot de la distanţă.

“De ce a venit preşedintele Biden? Tocmai pentru că summitul acesta şi formatul B9 în general a căpătat o consistenţă deosebită în ultimii ani şi aceasta graţie eforturilor pe care România, împreună cu Polonia dar şi cu celelalte state de pe flancul estic le-au făcut tocmai pentru a aduce regiunea Mării Negre pe agenda Alianţei Nord-Atlantice. Este un progres pe care îl putem vedea de la summit la summit NATO – dacă ne uităm de la summitul din 2014 până în prezent, cu un vârf deosebit la summit-ul NATO din 2016, respectiv cel din 2018, atunci când graţie eforturilor României, mai ales, dar şi ale Poloniei şi altor state de pe flancul estic, se precizează clar că securitatea Mării Negre este parte integrantă a securităţii euro-atlantice şi acesta este şi mesajul pe care prezenţa preşedintelui Biden îl dă. Practic, preşedintele Biden, acceptând invitaţia preşedintelui Iohannis de a veni la summit arată, pe de o parte, încredere în România şi în preşedintele Iohannis, arată, pe de altă parte, preocuparea pentru situaţia de securitate din această regiune şi, în acelaşi timp, reprezintă o formă de sprijin pentru statele aliate de pe flancul estic în general pentru eforturile NATO de a răspunde acestor provocări ale Federaţiei Ruse”, a declarat Aurescu, potrivit Adevărul.ro.

În context, șeful diplomației de la București a răspuns la o întrebare în care a precizat că președintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său american Joe Biden să întreprindă o vizită în România, însă a arătat că decizia depinde de situația pandemică.

El a mai amintit că președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă în 2015 de actualul președinte al SUA, într-un moment în care Biden era vicepreședinte al Statelor Unite.

Aurescu a mai ținut să precizeze că Joe Biden cunoaște foarte bine România, unde a efectuat două vizite în calitate de vicepreședinte, în 2009 și în 2014.

Președintele american Joe Biden le-a transmis luni omologilor săi din Europa Centrală și de Est, în frunte cu președinții român și polonez, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, angajamentul administrației sale de a întări relațiile transatlantice și de a coopera mai strânsă cu aliații central-europeni, din regiunea baltică și din Marea Neagră, a anunțat Casa Albă într-un comunicat publicat după participarea premieră a liderului SUA la summitul Formatului București 9, care reunește liderii statelor de pe flancul estic al NATO și care a fost inițiat de președinții Iohannis și Duda în 2015.

Suplimentar, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a pledat în discuția cu omologul său american, Joe Biden, din cadrul summitului formatului București 9 pe care l-a găzduit la Palatul Cotroceni, pentru creșterea prezenței militare a Statelor Unite în România și în sudul flancului estic al NATO.

“Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a SUA, în România și în sudul Flancului Estic“, a anunțat Iohannis, la finalul summitului, într-o conferință comună de presă cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

În calitate de vicepreședinte al SUA, Joe Biden l-a primit în septembrie 2015, la Casa Albă, pe președintele Klaus Iohannis, aflat la prima sa vizită în SUA, în contextul participării la Adunarea Generală a ONU, o reuniune la capătul căreia Iohannis și Biden au subliniat că parteneriatul dintre România și SUA “este foarte bun și foarte puternic”.

Joe Biden este liderul politic american cu cel mai înalt rang care a vizitat România în ultimii 12 ani, de la vizita fostului președinte George W. Bush în 2008. Prezent în două rânduri la București, în 2009 și în 2014, în calitate de vicepreședinte al SUA, Biden a făcut în România anunțuri importante pentru viitorul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Vizita din octombrie 2009, organizată la nouă luni distanță de la instalarea administrației Barack Obama la Casa Albă și în contextul campaniei electorale prezidențiale din România, avea să asigure o transformare fundamentală pentru arhitectura de securitate euro-atlantică, întrucât administrația Obama a hotărât să modifice planurile fostei administrații Bush și să propună amplasarea unui sistem de apărare antirachetă în România și în Polonia.

Peste trei ani, la 21 mai 2014, Joe Biden revenea la București într-un context în care Statele Unite căutat să își reasigure aliații de întregul sprijin al SUA după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și destabilizarea estului Ucraina, mai ales în pregătirea summitului NATO din Țara Galilor.

“Noi vom onora articolul 5 din Tratatul NATO, este o obligaţia noastră sacră, să nu aveţi nicio îndoială, ca să nu fie niciun semn de întrebare, niciun aliat NATO nu stă singur, noi ne protejăm unii pe alţii, fără discuţie. (…) Sunt aici să spun în numele preşedintelui ceea ce sper că ştiţi deja: Puteţi conta pe noi. Punct! Noi facem ceea spunem şi spunem ceea ce gândim.”, avea să spună Joe Biden, în 2014.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

PoliticVictor Negrescu, negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE 2025, a început negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene și Consiliului UE: Trebuie să trecem de la programe pe hârtie la acțiune în teren

EconomieBogdan Neacșu: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAlexandru Giboi: The Delphi Economic Forum was a good opportunity to discuss disinformation, media literacy, media independence & the financing of public media

EditorialFloriana Jucan: Cum a devenit Ilfovul sursă de inspirație în lume. Hubert Thuma, despre tripleta nemțească Iohannis-Hellvig-Thuma – Sunt român!

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe