Adriana
Publicat în 20 noiembrie 2013, 16:09 / 83 elite & idei

Bogdan Aurescu: ”România s-a așezat pe harta mondială a punctelor strategice”

Bogdan Aurescu: ”România s-a așezat pe harta mondială a punctelor strategice”
+ Observator

Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, a participat joi, 13 noiembrie 2013, la Conferinţa Clubului Studenţilor Diplomaţi, având ca temă „Diplomaţia multilaterală – cadrul predilect de promovare a politicii externe româneşti?”, desfăşurată la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Secretarul de stat a prezentat diferitele valenţe ale conceptului de diplomaţie multilaterală în contextul practicii diplomatice contemporane, potrivit unui comunicat MAE.

Bogdan Aurescu: “Este foarte dificil să vorbeşti, în practica diplomatică modernă, despre diplomaţie şi să nu te referi la un cadru multilateral. Trăim într-o eră a globalizării, a interconectării, a ameninţărilor transnaţionale – astfel că orice demers diplomatic la nivel bilateral trebuie să ia în considerare şi palierul multilateral. Diplomaţia multilaterală reprezintă un element fundamental în promovarea politicii externe a României, oferind vizibilitate, expunere şi posibilitatea de a identifica eficient temele predilecte care pot contribui la promovarea obiectivelor de politică externă. Prin creşterea prezenţei pragmatice a României pe scena internaţională şi articularea vocii noastre în formatele multilaterale – în dezbaterile conceptuale care au loc – este consolidată şi poziţia si profilul României la nivel internaţional. România – care anul viitor împlineşte 10 ani de când este membru NATO – s-a aşezat, cu această ocazie, pe harta mondială a punctelor strategice. România îşi consolidează, prin acest proiect, poziţia de partener strategic de primă valoare al SUA şi de aliat de încredere în cadrul NATO. Este o confirmare a valorii substanţiale a acestui parteneriat şi a rolului important pe care ţara noastră îl are în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.”

Studenţilor le-au fost prezentate câteva experienţe diplomatice concrete, care ilustrează în mod aplicat conceptul de diplomaţie multilaterală, ancorându-l în practica diplomatică şi demonstrând că acest cadru multilateral este unul propice pentru promovarea pragmatică a intereselor de politică externă ale României.

http://www.juridice.ro/291434/bogdan-aurescu-romania-s-a-asezat-pe-harta-mondiala-a-punctelor-strategice.html

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe