OraNoua.ro
Publicat în 10 iunie 2015, 19:37 / 210 elite & idei

Bogdan Aurescu: Sprijinim aderarea Turciei la UE, este extrem de important să fie deschise noi capitole de negociere

Bogdan Aurescu: Sprijinim aderarea Turciei la UE, este extrem de important să fie deschise noi capitole de negociere

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a declarat miercuri că România „sprijină puternic” aderarea Turciei la Uniunea Europeană și consideră că este „extrem de important” ca noi capitole de negociere să fie deschise în acest sens.

„Am discutat despre relația Uniunii Europene cu Turcia și am reiterat (…) sprijinul puternic pe care România îl acordă aderării Turciei la Uniunea Europeană. Considerăm că este extrem de important ca noi capitole de negociere să fie deschise cât mai curând posibil, pentru că noi apreciem la București că Turcia este pregătită pentru acest exercițiu”, a afirmat Aurescu într-o declarație de presă comună cu omologul său turc, Mevlut Cavușoglu.

Șeful diplomației române a apreciat că România și Turcia sunt foarte apropiate atât în plan bilateral, cât și în plan regional, în calitate de aliați NATO și a caracterizat parteneriatul strategic dintre cele două state drept „foarte bun”.

El a subliniat că relația cu Turcia este prioritară pentru România, având în vedere nivelul relațiilor bilaterale, dar și interesele comune.

„Relațiile economice dintre cele două țări sunt astăzi la un nivel deosebit. Avem schimburi, în 2014, de aproximativ 6 miliarde de dolari. Ținta pe care o avem pentru următorii 4-5 ani este de a ajunge la 10 miliarde de dolari. Am discutat despre modalitățile prin care putem să stimulăm acest proces, Turcia fiind primul partener comercial al României în afara Uniunii Europene și al cincilea la nivel global. (…) Am exprimat interesul părții române pentru a primi și mai multe investiții turcești în România”, a spus Bogdan Aurescu.

Totodată, cei doi oficiali au dezbătut în întâlnirea pe care au avut-o și teme legate de situația regională, situația de securitate din regiune, criza din Ucraina.

„Am discutat și ceea ce NATO trebuie să facă având în vedere situația de securitate din regiunea Mării Negre. (…) Am fost absolut de acord că securitatea Mării Negre și un rol crescut al NATO în regiune sunt extrem de importante pentru securitatea euroatlantică”, a arătat ministrul român.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, au fost abordate în cadrul întâlnirii și aspecte legate de securitatea energetică, el evidențiind importanța intensificării cooperării în acest domeniu între cele două țări.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe