OraNoua.ro
Publicat în 2 ianuarie 2013, 18:05 / 220 elite & idei

Bogdan Aurescu: Un an de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind apărarea antirachetă

Bogdan Aurescu: Un an de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind apărarea antirachetă

MAE salută aniversarea, la data de 23 decembrie 2012, a unui an de la intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, semnat la Washington, la 13 septembrie 2011.

În contextul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, încheierea şi punerea în aplicare a acestui document a constituit şi constituie o manifestare suplimentară a voinţei comune de a continua cooperarea pentru consolidarea securităţii celor două state, precum şi a securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice.

Totodată, Baza aeriană de la Deveselu, unde urmează a fi amplasaţi interceptorii americani împotriva rachetelor balistice, reprezintă o contribuţie semnificativă a României la edificarea sistemului NATO antirachetă în conformitate cu deciziile adoptate în acest sens cu prilejul Summit-ul Alianţei de la Chicago (20-21 mai 2012). Astfel, daca Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012 a decis lansarea capabilităţii interimare a sistemului NATO antirachetă, următorul pas în dezvoltarea acestui sistem va fi reprezentat de baza de la Deveselu, operaţională la orizontul anului 2015, care va constitui capabilitatea iniţială a sistemului NATO.

Anul care s-a scurs de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea în România a sistemului american antirachetă a fost marcat de dialogul dinamic al părţilor română şi americană sub egida Comitetului militar Mixt şi a Comitetului Executiv, organisme bilaterale în cadrul cărora au fost negociate şi semnate două pachete de documente legate de implementarea Acordului, respectiv la 29 iunie 2012 (5 documente) şi la 18 decembrie 2012 (3 documente). Aceste acorduri tehnice au fost finalizate graţie excelentei colaborări dintre echipele de negociatori din cele două ţări, ceea ce confirmă voinţa politică a României şi SUA de a asigura toate condiţiile necesare pentru implementarea eficientă a Acordului, în calendarul stabilit.

România va continua să coopereze strâns cu Statele Unite atât în vederea punerii în practică a Acordului bilateral privind apărarea împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei de securitate dintre cele două ţări, inclusiv pe dimensiunea acesteia de contribuţie la pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic şi internaţional, în plan mai larg.

Informaţii suplimentare

La data de 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a luat decizia de a da curs invitaţiei adresate de preşedintele SUA Barack Obama privind implicarea României în dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă.

Negocierile privind Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România s-au derulat pe parcursul a 7 runde (iunie 2010 – mai 2011) şi a fost parafat de şefii celor două delegaţii, Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, la 6 iunie 2011.

Delegaţia română de negociere a avut în componenţă reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice şi ai altor instituţii din sistemul de securitate naţională cu competenţe în domeniu. Pentru pregătirea negocierilor au avut loc, sub coordonarea şefului delegaţiei române, 36 de reuniuni în format inter-instituţional ale reprezentanţilor structurilor române implicate în acest proces.

Negocierile s-au desfăşurat într-o atmosferă de parteneriat real, ambele părţi acţionând pentru convenirea unui text reciproc avantajos, care să răspundă adecvat intereselor de securitate ale părţilor şi necesităţii asumate prin documentele NATO de creare a unui sistem NATO antirachetă, pe baza contribuţiei SUA, la care România va participa.

Acordul a fost semnat la Washington, la 13 septembrie 2011, de către ministrul român al afacerilor externe şi secretarul de stat american, în cadrul vizitei în SUA a Preşedintelui României. Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea în România a sistemului antirachetă al SUA. Implicarea României în susţinerea acestui proiect presupune găzduirea pe teritoriul românesc (în Baza de la Deveselu, jud. Olt) de rachete de interceptare SM-3, care vor deveni operaţionale la orizontul anului 2015. Amplasarea acestor interceptori constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA).

În cursul anului 2012 s-au desfăşurat într-un ritm susţinut activităţi legate de implementarea Acordului. La 21 martie 2012 a fost perfectat, printr-un schimb de corespondenţă diplomatică, un inventar al aranjamentelor de implementare noi şi al amendamentelor aranjamentelor de implementare în vigoare, necesare pentru a permite punerea în aplicare a prevederilor Acordului. În conformitate cu dispoziţiile inventarului şi în urma finalizării cu succes a negocierilor bilaterale, cinci astfel de aranjamente noi sau amendamente la aranjamente existente au fost semnate la 29 iunie 2012, iar alte trei la 18 decembrie 2012. Aranjamentele de implementare semnate deja privesc chestiuni tehnice a căror reglementare este necesară pentru instalarea şi funcţionarea în condiţii corespunzătoare a Sistemului, referitoare la: folosirea terenurilor din jurul Bazei Deveselu, folosirea spaţiului aerian de deasupra şi din jurul Bazei, operaţiunile cu proprietăţi imobiliare şi managementul proprietăţii imobiliare, securitatea, funcţionarea Comitetului Mixt româno-american (în cadrul căruia a fost înfiinţat un Subcomitet privind domeniul apărării antirachetă), transmiterea de date referitoare la forţele SUA, contractori, angajaţii acestora şi membrii de familie, operaţiunile de informaţii, comunicaţiile. În privinţa altor aranjamente de implementare, negocierile sunt în curs, fiind preconizată semnarea acestora în cursul anului 2013.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe