OraNoua.ro
Publicat în 17 octombrie 2012, 19:26 / 377 elite & idei

Bogdan Aurescu: Vizita secretarului de stat în Japonia

Bogdan Aurescu: Vizita secretarului de stat în Japonia

Cu prilejul vizitei pe care o efectuează în Japonia în perioada 17-19 octombrie 2012, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut miercuri, 17 octombrie 2012, o serie de întrevederi pe teme bilaterale şi de securitate cu Akitaka Saiki, adjunctul ministrului afacerilor externe al Japoniei, respectiv cu Toyohisa Kozuki, director general pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Japonia. De asemenea, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Takashi Ishizeki, Secretar General al Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România din Dieta Naţională a Japoniei.

În ceea ce priveşte problematica bilaterală, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat în cadrul întrevederilor nivelul foarte bun al dialogului politic româno-japonez, care a imprimat actualul caracter, de tip strategic, al relaţiei bilaterale. A evidenţiat, în context, celebrarea în acest an a 10 ani de la semnarea Declaraţiei comune de prietenie, cooperare şi de parteneriat între România şi Japonia, prilej pentru intensificarea relaţiilor bilaterale şi extinderea domeniilor de cooperare dintre cele două ţări. Totodată, au fost examinate posibilităţile de întărire a parteneriatului româno-japonez, în contextul apartenenţei ţării noastre la UE şi NATO. În acest scop, a fost propusă organizarea unui calendar susţinut de contacte de lucru pe teme de interes pentru cele două state, respectiv contacte la nivel înalt.

Secretarul de stat a subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor economice, pe bază de proiecte concrete, cum este cel al construcţiei liniei de metrou între Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, cofinanţată de partea japoneză, şi a încurajat noi investiţii japoneze în România. A evocat în acest sens ideea organizării unui Forum de Afaceri bilateral în 2013. Totodată, a arătat că pentru partea română este extrem de importantă permanentizarea, la finele anului 2012, a regimului de călătorie fără vize pentru deţinătorii de paşapoarte româneşti, pentru sejur turistic şi a solicitat sprijinul interlocutorilor în acest sens.

A menţionat, totodată, în cadrul întrevederii cu membrii Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România din Dieta Naţională a Japoniei, importanţa dialogului inter-parlamentar pentru dezvoltarea, în continuare, a cooperării între cele două state.

Partea japoneză a împărtăşit interesul pentru dezvoltarea relaţiilor cu ţara noastră, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivel guvernamental, respectiv pentru intensificarea cooperării economice, inclusiv prin creşterea nivelului de investiţii japoneze în economia românească.

De asemenea, partea japoneză a arătat că va depune toate eforturile pentru luarea deciziei permanentizării regimului de scutire de vize pentru cetăţenii români.

De asemenea, în cadrul întrevederilor a fost abordată şi tematica de securitate internaţională şi regională. Bogdan Aurescu a abordat în dialogul cu partea niponă stadiul implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Chicago, accentuând susţinerea activă de către România a politicii Aliate de parteneriate şi dezvoltarea relaţiei Alianţei cu partenerii globali de interes strategic, precum Japonia.

Părţile au abordat şi alte teme de interes comun precum situaţia din Afganistan şi problematica apărării antirachetă. În contextul declarării capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă decisă la Chicago, oficialul român a informat partea niponă în legătură cu eforturile României de operaţionalizare a bazei de la Deveselu, subliniind că nu sunt înregistrate întârzieri ale calendarului agreat cu partea americană. A propus părţii japoneze, care are de asemenea o expertiză avansată în domeniu, organizarea de consultări la nivel de experţi dedicate apărării antirachetă.

Nu în ultimul rând, a fost abordată în cadrul întrevederilor situaţia din regiune, fiind exprimat, în context, interesul partenerilor japonezi pentru expertiza românească în domeniul dreptului mării.

De asemenea, secretarul de stat a avut o întrevedere la National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS), cu Prof. Shinichi Kitaoka (care este şi rector al International University of Japan), pe teme actuale ale agendei internaţionale, de securitate şi regionale.

Totodată, în contextul aniversării a 110 ani de la stabilirea primelor contacte diplomatice româno-nipone şi a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului de Prietenie şi Cooperare dintre cele două ţări, secretarul de stat Bogdan Aurescu a rostit o alocuţiune în prezenţa şefilor de misiuni acreditaţi în Japonia, la sediul Ambasadei României la Tokio, în care s-a referit pe larg la perspectivele de dinamizare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale.

Informaţii suplimentare

National Graduate Institute for Policy Studies (GRIPS) a fost fondat în 1997 ca instituţie publică de învăţământ superior şi de cercetare independentă având ca domeniu central de activitate studierea politicilor publice. GRIPS contribuie, prin programele de masterat şi doctorale şi prin studiile interdisciplinare pe care le oferă, la perfecţionarea cercetătorilor în domeniul politicilor publice şi la dezvoltarea competenţelor profesionale şi instruirea la standarde internaţionale a viitorilor lideri şi decidenţi politici, oamenilor de afaceri şi funcţionarilor din administraţia locală şi centrală. Educaţia de înaltă calitate oferită de GRIPS se bucură de o apreciere deosebită atât în Japonia, cât şi la nivel regional şi internaţional, absolvenţii acestei prestigioase instituţii de învăţământ provenind din 93 de ţări, inclusiv din România.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”

PoliticMarcel Ciolacu: Prezenţa PSD la guvernare reprezintă o garanţie că seniorii României nu vor fi uitaţi

EconomieIlie Puşcaş, country manager Binance România: „Blockchain-ul, cripto, Metaversul şi NFT-urile ne vor modela viitorul“

ExternMarco Badea: Ursula von der Leyen declara pe 14 septembrie că ar fi bine să ascultăm mai mult de opozanții lui Putin

SocialCsibi Magor: Azi implinesc 4 ani la Trend si simt ca cresc

EvenimenteCiprian Stănescu: Tinerii sunt mai conștienți de impactul schimbărilor climatice, comparativ cu alte generații, arată un studiu realizat în contextul Climate Change Summit

CulturaDan Mircea Cipariu: „Aș putea crede că Putin e atît de nebun încît să arunce lumea în aer“

EditorialOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe