OraNoua.ro
Publicat în 2 iulie 2014, 19:06 / 135 elite & idei

Bogdan Aurescu: Vrem adoptarea cu celeritate a legislației privind includerea României în programul Visa Waiver

Bogdan Aurescu: Vrem adoptarea cu celeritate a legislației privind includerea României în programul Visa Waiver

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a avut luni la sediul MAE o întrevedere cu co-președintele Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA, Loretta Sanchez, căreia i-a solicitat să susțină adoptarea, cu celeritate, a legislației care să facă posibilă includerea României în programul Visa Waiver, potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES.

MAE subliniază că un subiect important pe agenda discuțiilor, alături de aprofundarea cooperării bilaterale pe dimensiunea de securitate a Parteneriatului strategic, l-a reprezentat dosarul vizelor.

Bogdan Aurescu a prezentat progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor prevăzute de legislația SUA și a reiterat așteptările autorităților de la București și ale cetățenilor români privind materializarea cât mai curând posibil a perspectivei călătoriilor fără vize în SUA.

El a solicitat co-președintelui Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA să susțină adoptarea, cu celeritate, a legislației care să facă posibilă includerea României în programul Visa Waiver, având în vedere statutul României de partener strategic și aliat apropiat al SUA.

MAE arată că discuțiile s-au mai concentrat pe implicațiile asupra României, securității aliate și statelor partenere din regiune — Republica Moldova, Ucraina și Georgia—, a dezvoltărilor din imediata vecinătate a României și din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și pe măsurile care se impun în actualul context, inclusiv din perspectiva viitorului summit NATO.

Totodată, au fost abordate aspecte legate de cooperarea bilaterală în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe domeniile politico-militar și de securitate și al schimburilor interumane.

Potrivit MAE, Aurescu a salutat vizita reprezentantului american ce ilustrează preocuparea și interesul deosebit față de țara noastră și de regiune, reflectate de altfel și prin măsurile adoptate recent de SUA și NATO pentru reasigurarea României și prin vizitele la București din ultima perioadă ale înalților oficiali americani, atât din cadrul Administrației, cât și al Congresului SUA.

MAE precizează că oficialul român a subliniat, pe fondul evoluțiilor de securitate din vecinătate, necesitatea consolidării flancului estic al Alianței, inclusiv a securității României, precum și a partenerilor apropiați ai NATO din regiunea Mării Negre.

El a solicitat sprijinul liderului democrat pentru aprobarea unor măsuri eficiente, inclusiv în cadrul Inițiativei privind Reasigurarea Aliaților Europeni, transmisă spre aprobare Congresului de către președintele SUA.

Astfel, Aurescu a prezentat demersurile întreprinse de România pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, pledând pentru un angajament consistent din partea SUA în vederea depășirii actualelor provocări din regiune.

Totodată, a evidențiat importanța viitorului Summit al NATO pentru întărirea apărării colective, a legăturii transatlantice și pentru succesul politicii „ușilor deschise”, în contextul rezultatelor reuniunii miniștrilor de Externe din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles pe 24 și 25 iunie.

Secretarul de stat a subliniat și importanța desemnării unui nou ambasador al SUA la București, cât mai curând posibil.

Loretta Sanchez este și lider al democraților în Subcomitetul pentru forțe aeriene și terestre tactice din Comitetul pentru Forțe Armate, membru în Comitetul pentru securitate internă și în Comitetul economic ale Camerei Reprezentanților.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe